Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Toky v Plzeňském kraji večer klesly pod třetí povodňový stupeň

Hladina řeky Otavy klesla v sobotu večer v Sušici i Rejštejně pod třetí povodňový stupeň ohrožení. Nyní tam platí druhý stupeň, tedy stav pohotovosti. Aktuálně tak není na trojce v Plzeňském kraji žádný tok. Meteorologové nicméně během neděle očekávají srážky, zejména po poledni a během večera. V Plzeňském kraji by se to mohlo projevit během pondělka. Nejrychleji by se situace měla měnit na Klabavě na Rokycansku.

Na druhém stupni zůstávají v Plzeňském kraji tři místa, na pěti místech je první povodňový stupeň, stav bdělosti, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (CHMI). Na stupeň ohrožení se Otava v Rejštejně a v Sušici dostala ráno. Tok kulminoval odpoledne, kdy na obou místech přesahoval 200 centimetrů. Na Rejštejně průtok odpoledne překonal 150 krychlových metrů vody za sekundu, v Sušici se průtok přiblížil odpoledne k 210 krychlových metrů za sekundu.

Poslézé začaly v důsledku ustávání srážek na vrcholu Šumavy přítoky do Otavy klesat a na obou místech v Plzeňském kraji, kde dnes dosáhly řeky třetího povodňového stupně, začaly hladiny i průtoky klesat. Další srážky meteorologové předpokládají v průběhu neděle a noci na pondělí.

FOTOGALERIE: Velká voda, září 2024

Sobota, 14. září 2024, 10:59

Sobotní dopoledne v Sušici, foto: Pavel Javorský
Sobotní dopoledne v Sušici, foto: Pavel Javorský
 

Hasiči mají v rámci kraje na kontě jen za sobotu přes 160 zásahů. „V souvislosti s aktuálním počasím evidujeme především zásahy na popadané podmáčené stromy. Činnost zejména dobrovolných jednotek se zaměřuje na pytlování, stavbu protipovodňových překážek a monitorování stavu toků. Mimo několika lokálních čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanalizačních vstupů a čištění propustků jsme neměli prozatím složitější výjezd," informoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Na situaci u řek dohlíží také městské policie. V Rokycanech musela zasahovat u jedné ženy bez domova. „Hlídky Městské policie Rokycany od včera prováděly kontrolu míst pod mosty, kde pobývají lidé bez domova a upozorňovaly je na velkou vodu. V sobotu hlídka MP provedla kontrolu pod Klabavskou strání, kde slyšela volání o pomoc z odstaveného obytného vozu. Na místě již byla všude voda. Hlídka zavolala hasiče, kteří ženu z vozu evakuovali,“ informovalo město Rokycany prostřednictvím sociálních sítí.

Stavy řek i nadále hlídáme. Několik míst jsme již byli nuceni zapáskovat, jako například stezku mezi Božkovem a Koterovem nebo průjezd pod mostem v Lobzích V Koterově již Úslava zaplavila komunikaci v místě, kde bylo zaparkované vozidlo, naštěstí se strážníkům podařilo sehnat majitele a ten tak své auto mohl ochránit od poškození," uvedla mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Město Rokycany

Štítky povodně, výstraha, varování před povodněmi, extrémní deště, záplavy, silný vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Toky v Plzeňském kraji večer klesly pod třetí povodňový stupeň  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.