Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Vyneste si cennosti do vyšších pater a dobijte powerbanky, doporučuje hejtmanství v souvislosti s povodněmi

, aktualizováno 13. září 2024, 15:58

Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu před povodněmi také o část Plzeňského kraje. Nejvyšší, tedy extrémní stupeň nebezpečí, platí pro Plzeň, oblast Blovicka, Nepomucka, Klatovska, Sušicka a Horažďovicka. Přeštice, Stod, Horšovský Týn a Domažlice jsou na druhém stupni. Dále je v platnosti varování před silným větrem. Zatím žádná z řek nemá v kraji povodňové stupně. Asi největší problémy se čekají na Úhlavě, Úslavě, Otavě a Klabavě.

Situace se pro Plzeňský kraj stále jeví poměrně příznivě. V Klatovech nicméně už včera jednala pracovní skupina povodňové komise. Plzeňský kraj dnes na odpoledne svolal první zasedání krajské povodňové komise. Zasedne ve 13:00. Hejtmanství požádalo starosty obcí, aby tlumočili výstrahu ČHMÚ a bezpečnostní doporučení pro své obyvatele. „Kromě předání základních informací od meteorologů a ministerstva životního prostředí jsme starostům i obyvatelům obcí doporučili zvážení pořádání veškerých venkovních akcí, protože kromě velkého množství srážek mají o víkendu přijít také silné poryvy větru,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Kvůli vydatným srážkám očekávají meteorologové od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Ty nejvyšší vzestupy s překročením třetích stupňů povodňové aktivity předpokládají až během soboty a neděle.

V pohotovosti jsou podle hejtmana také veškeré povodňové orgány obcí, aby mohly reagovat na vzniklou situaci. „Všem obyvatelům také doporučujeme, aby si udělali zásobu pitné vody, dobili si mobilní telefony a powerbanky. A těm, kteří bydlí v blízkosti vodních toků, doporučujeme, aby si vynesli cenné věci do vyšších pater svého obydlí,“ doplňuje Špoták.

Také hasiči se připravují na následující dny a posílili služby. „Nad rámec běžné kontroly hasiči také prověřili funkčnost a připravenost techniky využívané při povodních, jako jsou velkoobjemová čerpadla vody, vysoušeče a pytlovačky písku. Připravená v pohotovosti bude i speciální technika, například čerpací a hadicové kontejnery,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hasiči zároveň upozorňují, že jejich profesionální jednotky nezajišťují pytle s pískem pro preventivní ochranu obydlí a majetku. „Ochrana majetku je především na jeho vlastníkovi či provozovateli. Další možností je obrátit se na obec, zda pro své občany zajišťuje pytle a písek. Sledujte proto webové stránky svých obcí či měst,“ doporučují hasiči. Například v Rokycanech si mohou lidé vyzvednout povodňové pytle v nových kasárnách.

Na vodu se připravuje i Plzeň

Podle vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu Dagmar Svobodové Kaiferové zatím stále platí, že na západě Čech budou úhrny nižší než v celé republice. „Opatření je zapotřebí provádět prioritně pro Úslavu a Úhlavu, v závislosti na dotoku pak pro Berounku. Prognóza pro obě řeky je stejná jako v pátek dopoledne. To znamená, že se situace na Úhlavě vyvine nejdříve v neděli dopoledne, na Úslavě bude komplikovanější. Tam přijdou dvě povodňové vlny. První převede vodu z Brd, tedy bude ovlivněna zejména přítokem Bradavy, druhá převede vodu z Pošumaví, ta by měla být silnější a intenzivnější, přechod je predikován z neděle na pondělí,“ přiblížila Kaiferová.

Město a městské obvody se proto soustředí právě na Úslavu, Úhlavu, Černický potok, Božkovský potok, nejvíce opatření pak dopadne na území druhého městského obvodu v Koterově a Božkově. Dílčí ohrožené objekty jsou v Černicích a na Doubravce. Omezené jsou vstupy na cyklostezky kolem vodních toků, vstup na plzeňskou Náplavku, omezuje se parkování v lokalitách u Božkovského ostrova, v Doudlevcích pod mostem, u střelnice v Lobzích.

„Nesmíme podcenit fakt, že do města přitékají čtyři významné řeky, jejichž vodnatost ovlivňuje srážková činnost na Šumavě a v Brdech. Intenzita deště ovlivní to, jak rozsáhlé budou případné záplavy. Děláme však maximum. Všechny občany chci poprosit, aby nepodceňovali bezpečnost a respektovali případná opatření,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Zbiroh sečetl škody po bleskové povodni, kdy tam spadlo rekordní množství srážek

Na dva až tři miliony korun odhadlo město Zbiroh na Rokycansku škody na obecním majetku po následcích bleskové povodně, která zasáhla město v neděli 18. srpna odpoledne. Voda s bahnem z polí a štěrkem z cest tam tehdy zatopila soukromou čerpací...

„S ohledem na vývoj počasí a výstrahy meteorologů, které nelze brát na lehkou váhu, důrazně doporučujeme, abyste o nadcházejícím víkendu vynechali vycházky so okolí veškerých vodníchtoků a do lesních porostů na území NP a CHKO Šumava. K vydatnému dešti se má ještě přidat čerstvý vítr, který může lámat a vyvracet stromy, což je život ohrožující. Z těchto důvodů Správa NP Šumava ruší veškeré plánované venkovní programy pro veřejnost včetně vycházek s průvodci do divočiny," upozorňuje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Někteří pořadatelé už přistoupili ke rušení sportovních akcí. Například ve Zbirohu na Rokycansku, kde se stále potýkají s následky srpnové bleskové povodně. Radnice tam zrušila sobotní turistický pochod. „Dle informace společnosti Colloredo Mannsfeld jsou rybníky v horní části povodí Zbirožského potoka (Čápský, Dvorský, Kařezský a Cekovský) připraveny na větší přítok dešťové vody a již od středy 11.9.2024 zde byla snižována hladina vody za účelem vytvoření dostatečné rezervy," uvedlo město na svých sociálních sítích.

„V následujících dnech bude minimálně do neděle počasí u nás ovlivňovat tlaková níže Boris spojená s frontálním rozhraním. Je to to situace, kdy čekáme na většině míst velké úhrny srážek. V jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst mohou být úhrny a extrémní. Intenzita deště by měla být až do neděle časově a prostorově hodně proměnlivá. Od slabých srážek až po ty extrémní,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Janek Doležal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS Plzeňského kraje

Štítky povodně, povodňová bdělost, výstraha, čhmú, extrémní stupeň nebezpečí, povodňová komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyneste si cennosti do vyšších pater a dobijte powerbanky, doporučuje hejtmanství v souvislosti s povodněmi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.