Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Hasiči s odborníky nacvičovali na Hracholuskách únik ropných látek

Jak zlikvidovat únik nebezpečných látek na vodním díle jakým jsou Hracholusky? To v těchto dnech nacvičovali hasiči spolu s dalšími odborníky. Cílem cvičení bylo zvýšit připravenost k likvidaci havárií, které mohou zasáhnout povrchové i podzemní vody. Povodí Vltavy, které tuto akci pravidelně pořádá, využilo nejen klidnou hladinu přehrady, ale i tekoucí řeku pod hrází. Hracholusky v letošním roce také slaví 60. let od svého dokončení.

„Cílem těchto cvičení je zvýšení a procvičování připravenosti na likvidaci havárií, které znečišťují povrchové a podzemní vody a mají tak svými dopady zásadní negativní vliv nejen na jejich jakost, na vodní a na vodu vázaný ekosystém, ale také na životní prostředí jako takové,“ vysvětluje Petr Kubala, generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy.

Cvičení se účastnili také zástupci vodoprávních úřadů obcí s rozšířenou působností i krajských úřadů v působnosti závodu Berounka, zástupci České inspekce životního prostředí a další z řady odborné veřejnosti. Prohlédnout si mohli zásahovou techniku i prezentace, které se věnují projevům otravy u ryb.

V letošním roce se navíc zaměřili i na změny, které vyplynuly z havarijní novely vodního zákona. Důraz kladli například na včasné zajištění odběrů vzorků důležitých pro vyšetřování příčin havárie.

Hracholusky jsou k takovým cvičení ideální. Zásah mohou odborníci simulovat na klidné hladině přehrady i na tekoucí řece pod hrází. „Účelem dnešního cvičení byla ukázka a nácvik postupů při zneškodňování ropné havárie, ukázky správného postupu při odběru vzorků i možné aplikace nových postupů a technologií při zneškodňování a likvidaci následků havárií“ upřesnil Jiří Vait, vedoucí oddělení ekologie a havarijní služby generálního ředitelství Povodí Vltavy.

Zneškodnění úniku ropné látky provedli hasiči z Nýřan. Nainstalovali norné stěny a mobilní olejový separátor. Následně za pomoci potápěčů záchranného útvaru HZS proběhlo i vyzdvižení potopeného barelu, ze kterého se ropné látky uvolňovaly.

„Specialisté Vodohospodářských laboratoří Povodí Vltavy, školícího střediska a laboratoře HZS Třemošná pak prezentovali odběrové prostředky a postupy při odběru vzorků, a diskutovali s účastníky o celé řadě témat souvisejících s problematikou havárií,“ doplnil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Povodí Vltavy

Štítky únik ropných látek, cvičení, přehrada Hracholusky, vodní nádrž, vodní zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči s odborníky nacvičovali na Hracholuskách únik ropných látek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.