Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Přijdou extrémní deště a silný vítr, varují meteorologové. Hrozí povodně

, aktualizováno 11. září 2024, 15:41

Meteorologové varují před vydatnými dešti, ke kterým se následně přidá i silný vítr. Toto varování platí od čtvrtka do neděle. Místy může napršet až 100 milimetrů srážek. Vysušená půda nezvládne nasáknout všechnu vodu, proto hrozí i lokální povodně. Ještě dramatičtější bude situace v sousedním Německu, kde se dokonce hovoří o hrozící tisícileté povodni.

„Během období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. se očekává časově a prostorově velice proměnlivá intenzita srážek, od slabých až po extrémní překračující i několik desítek milimetrů za pár hodin,“ varuje Český hydrometeorologický ústav. „V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. povodňového stupně předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. SPA," doplnili meteorologové.

Během víkendu se navíc přidá ještě silný vítr, což může v kombinaci s podmáčeným terénem způsobit vývraty stromů.

Ministr:  Situace připomíná povodně z let roku 2002

Situace, která nás čeká v následujících čtyřech nebo pěti dnech je bohužel velmi podobná situaci velkých povodních z roku 1997 nebo 2002,“ uvedl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Zároveň bych chtěl poprosit, nemůžeme tady dávat žádný závazný pokyn, aby organizátory společenských akcí a jakože jich máme v době končícího léta velké množství, aby zvážili, zda je konání takové akce v pátek a v sobotu bezpečné,“ apeluje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Povodně očekávají také v Německu. Před záplavami varuje například specializovaný web wetter.com. Podle něj ukazují předpovědní modely obrovské množství srážek, zejména na jihovýchodě země. Jižní Bavorsko by se podle těchto odhadů ocitlo celé pod vodou. „V jihovýchodním Německu a u našich sousedů, jako je Rakousko a Česká republika, může dojít k velmi rozsáhlým povodním,“ uvedl meteorolog Ronald Porschke.

On i s dalšími kolegy zároveň upozorňují, že se situace může velmi dynamicky měnit. „Doufejme, že se nestane tak, jak je znázorněno na meteorologických mapách. Jinak už nebudeme mluvit o tisícileté povodni v Ahrtalu, ale na jihovýchodě,“ dodal meteorolog Alban Burster. Právě údolí řeky Ahr zasáhla v roce 2021 katastrofa. Silné povodně si tam v roce 2021 vyžádaly 130 obětí.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS Plzeňského kraje

Štítky povodně, výstraha, varování před povodněmi, extrémní deště, záplavy, silný vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Mlieko

tak už začněte stavit proti povodnové zabrani ryzikových oblastech ad občani pak nebrečej až to přijde vždy bud připraven !

Středa, 11. září 2024, 15:42Odpovědět

Přijdou extrémní deště a silný vítr, varují meteorologové. Hrozí povodně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.