Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Fenomén městských vnitrobloků. Výstava ukazuje, jak se řada z nich proměnila

Jaké funkce může zastávat vnitroblok? A jakou hraje roli pro obyvatele okolních domů? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava ve Smetanových sadech. Útvar koncepce a rozvoje města Plzně (ÚKR) také ukazuje, jak se některé vnitrobloky v čase proměnily i projekty těch, co teprve vznikají.

V posledních letech došlo k několika velmi zdařilým revitalizacím vnitrobloků v rámci plzeňských sídlišť a je zajímavé je porovnat s vnitrobloky, které vznikají během nové výstavby bytových domů. Zároveň chceme výstavou představit i projekty revitalizací či výstaveb vnitrobloků, které budou teprve v nejbližších letech realizovány,“ přiblížila Irena Vostracká, ředitelka ÚKR.

Úpravou za osm milionů projde vnitroblok v Guldenerově ulici, místní se dočkají zeleně i parkovacích míst

Vnitroblok v Guldenerově ulici v Plzni na Slovanech projde úpravami za 8,4 milionu korun. Jeho stav totiž neodpovídá potřebám místních obyvatel. Vystaví se nová parkovací místa, upraví zeleň a vymění kanalizace. Práce na opravách začnou ještě v...

Výstava Vnitroblok plzeňský se zaměřuje na přístupné i soukromé prostory, které jsou různorodé architektonickou skladbou. Návštěvníci se dozvědí třeba to, jaké funkce může vnitroblok mít, jakou roli hraje pro obyvatele okolních domů nebo jaký byl jeho historický vývoj. Expozice zobrazuje jak vnitrobloky revitalizované, tak nové nebo teprve plánované. Výstava bude v sadech k vidění do konce září.

Vnitroblok nabízí místo pro odpočinek i parkovací plochy

Vnitroblok je specificky utvářený městský prostor, který bývá vymezen jedním nebo naopak souborem mnoha domů. Výstava ukazuje nejen typické vnitrobloky, ale i řadu rozlehlých sídlištních veřejných prostranství nebo naopak minimalistických atrií obytných domů. Ve vnitroblocích je zpravidla zelená infrastruktura jako stromy, zelené fasády, pobytové trávníky nebo trvalkové záhony. Většina z nich nabízí odpočinkové prvky, tedy lavičky, piknikové stoly, pobytová schodiště i dětské prolézačky. Díky tomu plní vnitroblok jednu z hlavních funkcí – místo pro komunitní setkávání.

Ve vnitrobloku za Sokolovskou 90 chce obvod upravit parkovací stání. Vznikne tam o 20 míst více

Úpravu stávajícího parkovacího stání ve vnitrobloku Sokolovské ulice mezi panelovými domy s čísly 90 až 106 plánuje první plzeňský obvod. V místě vzniknou dvě oddělené parkovací plochy dohromady s 58 místy, což bude odhadem až o dvacet míst více než...

Mnoho vnitrobloků pak řeší rovněž problematiku parkování buďto přímo v rámci prostor, nebo je vnitroblok zároveň zelenou střechou právě nad parkovacími místy v nejnižších patrech budov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky vnitroblok, výstava, Smetanovy sady, fenomén vnitrobloků, městská architektura, městská zástavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fenomén městských vnitrobloků. Výstava ukazuje, jak se řada z nich proměnila  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.