Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Plzeňský kraj měl za pololetí přebytek 2,62 miliardy, reálně činil 900 milionů korun

Hospodaření Plzeňského kraje za letošní první pololetí skončilo přebytkem 2,619 miliardy korun. Z toho 1,717 miliardy Kč tvoří přijatá záloha na vzdělávání na červenec a srpen od státu, zbytek pak příjmy převyšující skutečné výdaje. Reálný přebytek je tedy 902 milionů. Zprávu o hospodaření kraje za pololetí schválila rada.

Daňové příjmy 5,064 miliardy Kč jsou v porovnání proti očekávaným příjmům asi o 100 milionů korun vyšší. Jejich predikci zhodnotil radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO) jako úspěch ekonomického úřadu při schvalování letošního rozpočtu kraje. „Nárůst je dán vyšším výběrem daně z přidané hodnoty i daně z příjmu, kde byl pokles jen u daně z příjmu právnických osob," uvedl.

Hlavními tématy krajských voleb v Plzeňském kraji je zdravotnictví a bezpečnost

K hlavním tématům krajských voleb v Plzeňském kraji patří zdravotnictví a bezpečnost. Strany se zaměří i na sociální problematiku, dopravu a podporu venkova. Po lehčím a uvolněnějším prázdninovém tempu strany zintenzivní aktivitu. Plánují osobní...

 

Na investice šlo za pololetí 17 procent plánovaných ročních výdajů, které jsou schválené v objemu téměř 2,5 miliardy korun. „Je to dáno skladbou investic, které ve školách probíhají v době prázdnin," sdělil. Kraj letos investuje nejvíce právě do svých středních škol - zhruba 1,1 miliardy korun. Dalších zhruba 700 milionů Kč má jít z letošního rozpočtu do silnic.

„Důležité ale je, že na dosud naplánované akce až do roku 2026 máme zajištěné finance už teď," dodal. Kraj má podle zprávy o hospodaření aktuálně na účtech a v rezervních fondech 5,843 miliardy korun. Na letošní rok má schválené investice téměř za 2,5 miliardy korun a více než dvě miliardy už má naplánované na další dva roky. „Většinu peněz vydáváme na předfinancování akcí. Zaplatíme je a pak nám případně přijdou zpět peníze ze státního rozpočtu nebo z evropských dotací," uvedl.

Plzeňský kraj by měl mít podle opozice kvalitnější rozpočty a nemá si brát půjčky

Nekvalifikované sestavování rozpočtu, zbytečné půjčky i dotace do sportu a malá podpora dostupnosti zdravotní péče jsou hlavními argumenty opozice proti hospodaření dosavadní koalice ANO, Piráti a STAN. Za nejvíce kontroverzní projekt považuje...

 

Kraj měl loni rekordní přebytek 2,831 miliardy Kč, i když schválený rozpočet počítal s téměř miliardovým schodkem. Podle Stroleného to bylo dáno vyššími daňovými příjmy díky inflaci a posunutými investicemi. Jednu miliardu dostal kraj zpět z dotací na stavby, které předfinacoval, další peníze získal úsporami v soutěžích a na úrocích.

Podle opozice schválený rozpočet na rok 2023 neodrážel ekonomickou realitu a nebyl zpracován podle hodnověrných odhadů vývoje daňových výnosů. Zastupitelé vládnoucí krajské koalice uvedli, že kraj má peníze na všechny akce plánované až do roku 2026. „Přebytek je nepředstavitelné číslo a ilustruje kvalitu rozpočtu. S původně plánovaným schodkem 974 milionů korun je to rozdíl hodně přes tři miliardy korun. Buď budete schvalovat reálná čísla, nebo tady vůbec nemusíme sedět," řekl v červnu při schvalování přebytku opoziční zastupitel a senátor Vladislav Vilímec (ODS), dřívější ekonomický náměstek hejtmana.

Kraj by měl letos hospodařit s příjmy 9,113 miliardy korun a výdaji přes 11,069 miliardy. Schodek 1,956 miliardy korun má krýt přebytky z předchozích let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky hospodaření kraje, rozpočet kraje, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj měl za pololetí přebytek 2,62 miliardy, reálně činil 900 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.