Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Velká radost v plzeňské zoo, narodilo se tam mládě guerézy angolské, matka i tlupa jej pečlivě hlídají

Další chovatelský úspěch si připsala plzeňská zoologická zahrada. V nově otevřeném pavilonu pro guerézy angolské se narodilo první mládě. Pohlaví chovatelé ještě neznají. O malou opičku se stará zkušená samice Gypsi. V Plzni chovají tento druh už od roku 1998. Letošní mládě je už dvanácté, které se tam podařilo odchovat.

„V červnu jsme slavnostně otevřeli nový pavilon pro guerézy angolské, v srpnu v něm přišlo na svět první mládě. Matka a tlupa jej v prvních dnech pečlivě hlídají. Pohlaví mláděte nyní ještě neznáme, matkou je zkušená chovná samice Gypsi. Je to mládě s pražskou stopou, k jeho početí totiž došlo během jarního azylu naší skupiny. Jde o 12. odchovávané mládě v Plzni,“ shrnul mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Návštěvníci mohou mládě spatřit podle aktivity tlupy buď na jednom ze dvou ostrovů, případně při slunění na lávce, nebo v prostorné vnitřní expozici pavilonu.

Plzeňská zoo se pyšní novým pavilonem pro guerézy angolské, tyto opice chovají v Plzni od roku 1998

Plzeňská zoologická zahrada otevřela zbrusu nový pavilon pro listožravé opice guerézy angolské. První zástupci tohoto druhu přicestovali do Plzně už v roce 1998. Od té doby se ošetřovatelům podařilo odchovat 11 mláďat, což řadí plzeňskou zahradu...

Plzeňskou zoo zdobí krásné africké opice guerézy angolské od roku 1998. Samotný chov začal v Česku ale o deset let dříve v Zoo Dvůr Králové. „Celkem bylo dovezeno do ČR osm zvířat. Tuzemský chov se později vyvíjel co do počtu mláďat zejména ve Dvoře Králové a také Plzni poměrně úspěšně, převažovali však samečkové. Jihlavská zoo od chovu ustoupila. Z těchto důvodů byla v plzeňské zoologické zahradě na několik let historicky sestavena kromě chovné tlupy souběžně i čtyřčlenná pánská skupina z nezadaných samců,“ připomíná Vobruba historii chovu v Plzni.

Guerézy patří mezi takzvané úzkonosé primáty. Nemají vyvinuté lícní torby jako paviáni a postupně se přizpůsobili trávení listí, které je jejich hlavní potravou. „Mají proto velké množství slin. Žaludky vzdáleně podobné trávicím orgánům přežvýkavců, které obsahují symbiotické bakterie. Slouží jim k rozkládání celulózy,“ dodal Vobruba. Zvláštností je také barva mláďat, která jsou po narození sněhobílá až stříbřitá. Až asi ve čtyřech měsících se jejich srst přemění na černou, jako mají dospělí. Aktuálně je tento poddruh gueréz k vidění pouze v sedmi zoo v Evropě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, úspěšné odchovy, mláďata, chovatelský úspěch, mládě guerézy, gueréza angolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká radost v plzeňské zoo, narodilo se tam mládě guerézy angolské, matka i tlupa jej pečlivě hlídají  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.