Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Plzeňská zoo se pyšní novým pavilonem pro guerézy angolské, tyto opice chovají v Plzni od roku 1998

Plzeňská zoologická zahrada otevřela zbrusu nový pavilon pro listožravé opice guerézy angolské. První zástupci tohoto druhu přicestovali do Plzně už v roce 1998. Od té doby se ošetřovatelům podařilo odchovat 11 mláďat, což řadí plzeňskou zahradu mezi jednu z nejúspěšnějších v Česku. Nový pavilon vyšel na zhruba 20 milionů korun.

„Pavilonek afrických úzkonosých opic byl v havarijním stavu. Asi 50 let starou dřevěnou budovu osídlily opice v roce 1998, kdy vystřídaly různé druhy ptáků,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba. Nová ubikace vyšla na 20 milionů korun včetně DPH, peníze na stavbu uvolnilo město ze svého přebytku hospodaření.

„Nový pavilon má velkou expoziční místnost, dvě oddělené klece s obslužnou chodbou, technickou místnost a přípravnu pro ošetřovatele. Na jižní vnější straně je další klec a na dva ostrovy směřují lávky v tunelech. Navazující stavba z borovicových kulatin směrem k výběhu zeber je zastřešenou stylovou pozorovatelnou,“ doplnil technický náměstek Zoo Plzeň Radek Martinec.

Guerézám jsou tak k dispozici dva ostrovy se stromy. Z jednoho mohou sledovat pasoucí se hrošíky liberijské a z druhého zas dohlédnou na zebry, antilopy a pštrosy. V Plzni se těmto opicím daří, chovají je tu od roku 1998, kdy přijelo do západočeské metropole prvních devět jedinců.

„Podařilo se odchovat jedenáct mláďat a do jiných zoo postupně odcestovalo osm těchto primátů. Současná skupina je pětičlenná, tvořená jedním samcem a čtyřmi samicemi,“ přiblížila zooložka Lenka Václavová.

Guerézy patří mezi takzvané úzkonosé primáty. Nemají vyvinuté lícní torby jako paviáni a postupně se přizpůsobili trávení listí, které je jejich hlavní potravou. „Mají proto velké množství slin. Žaludky vzdáleně podobné trávicím orgánům přežvýkavců, které obsahují symbiotické bakterie. Slouží jim k rozkládání celulózy,“ dodal Vobruba. Zvláštností je také barva mláďat, která jsou po narození sněhobílá až stříbřitá. Až asi ve čtyřech měsících se jejich srst přemění na černou, jako mají dospělí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, nová expozice, guerézy angolské, guerézy, úspěšný odchov, chov primátů, opice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo se pyšní novým pavilonem pro guerézy angolské, tyto opice chovají v Plzni od roku 1998  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.