Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Horskou službu nejvíce zaměstnávají zranění cyklisté. Na Šumavě zachraňovali i paraglidisty ze stromů

Poranění sportovci i lidé s alergickou reakcí po bodnutí hmyzem. Horští záchranáři mají za sebou polovinu letní sezony a už teď vědí, že zásahů budou mít nakonec mnohem více než loni. Turisté více míří do hor, a to se odráží právě i ve statistikách horské služby. Na Šumavě nejvíce pomáhají potlučeným cyklistům a v krátké době tam sundávali ze stromu dva paraglidisty.

Letní sezona horských záchranářů se přehoupla do druhé poloviny a již teď je jasné, že vzrůstající obliba horské turistiky se znatelně podepsala i na četnosti výjezdů horské služby. „V první polovině letošní letní sezóny jsme vyjížděli k zásahům, jichž bylo o 17 procent více než za stejné období loňský rok,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Z celkových 2 248 zásahů se jich zhruba 880 týkalo cyklistů, a to především v bikeparcích. Na druhém místě jsou úrazy u pěších, kterých ošetřili 580. „Nárůst oproti loňskému roku jsme zaznamenali u ošetřování osob pohybujících se na koloběžkách z loňských 70 na letošních 120. Spolupráce s IZS se odráží na účasti našich záchranářů u dopravních nehod a také zvýšeného počtu zásahů u turistů při pobytu na chatách a hotelích,“ vyjmenovává Fryš.

V krátké době zachraňovali dva paraglidisty

V sundávaní paraglidisty ze stromu se šumavští záchranáři procvičili 30. července. Tentokrát šlo o muže, který odstartoval z Velkého Boru na Sušicku. Krátce po startu se dostal do klesavého proudu až se nakonec zamotal ve zhruba dvanáctimetrové výšce do větví na blízkém smrku.

„Přestože nejsme Mekkou paraglidistů, tak v tomto roce jsme řešili obdobný zásah již podruhé,“ okomentoval situaci náčelník šumavských horských záchranářů Michal Janďura. Muže sundala dvojice zkušených lezců, byl v pořádku. Takové štěstí ovšem neměl jiný Čech, který se 21. července zřítil na německou část šumavské hraniční hory Svaroh.

Nejvíce zasahují horští záchranáři v Jeseníkách, kde měli za první polovinu letní sezony 558 zásahů. Následují Krkonoše se 429 zásahy a Šumava se 370 zásahy.

„Paraglidista spadl do lesa v obtížně přístupném lesním terénu na německé straně šumavského hraničního hřebene. Způsobil si mnohočetná poranění dolních a horních končetin s podezřením i na poranění páteře,“ informovala na svém facebookovém profilu Horská služba Šumava – Kvilda. Zraněný byl ve spolupráci se členy Bergwacht Bayern ošetřen a předán pomocí palubního jeřábu posádce záchranného vrtulníku Christoph 15. Ta ho během mezipřistání na nedalekém parkovišti pod Svarohem předala posádce vrtulníku české letecké záchranné služby z Líní. Ti pak zraněného transportovali k ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

Letošní období letních prázdnin bylo pro záchranáře poněkud specifické. Zvýšený výskyt bodavého hmyzu spolu s extrémními teplotami zvýšil frekvenci zásahů u vážných alergických reakcí a také u množství kolapsových stavů. „Všechny nás těší, že po několika letech se opět turisté vrací do našich hor v tak hojném počtu. Doporučujeme jim, aby nepřeceňovali svoje síly, dodržovali základy správného plánování horských túr, především s ohledem na vysoké teploty, měli s sebou dostatek jídla a pití, oblečení, plně nabitý mobilní telefon s mapovými podklady a aplikací Záchranka a alergikům, aby nezapomínali obohatit osobní lékárničku o léky, které mohou být nezbytné,“ radí Fryš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Horská služba ČR

Štítky Horská služba, úrazy na kolech, elektrokolo, letní úrazy, statistika, návštěvnost hor, paraglidista, nehoda paraglidisty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horskou službu nejvíce zaměstnávají zranění cyklisté. Na Šumavě zachraňovali i paraglidisty ze stromů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.