Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Svého času vyhlášená restaurace Bohemka jde k zemi, místo ní bude komplex s byty, obchody a kancelářemi

Těžká technika už se zakousla do objektu bývalé restaurace Bohemka v centru Plzně. Objekt ze 60. let 20. století nahradí multifunkční komplex s byty, kancelářskými prostory a obchody. Velká otázka se vznáší nad osudem obří mozaiky akademického malíře Jiřího Kovaříka. Dílo Džungle bylo ze 160 tisíc dílků a šlo o největší mozaiku ve městě. Architekti ji chtějí alespoň z částí zachovat.

Restaurace Bohemia je už skoro minulostí. Právě totiž odstartovala její demolice. Kdysi vyhlášený podnik na Anglickém nábřeží nahradí moderní komplex s menšími obchody, kancelářemi a byty. Samotná stavba začne v první polovině příštího roku, hotovo by mělo být ve druhé půli roku 2027.

Mozaika v celé své původní kráse, zdroj: Státní oblastní archiv v Plzni, krizkyavetrelci.plzne.cz

Interiéru vévodila obrovská mozaika, která zdobila stěnu nad hlavním schodištěm. Vytvořil ji v roce 1967 Jiří Kovařík. Dílo Džungle bylo ze štípaného smaltovaného skla. „Jde o největší dílo tohoto druhu v Plzni a i nejrozměrnější dílo Jiřího Kovaříka. Mozaika má více než 45 metrů čtvrtečních a odhadem je sestavena ze 160 tisíc dílků. Vyobrazuje exotické ptactvo, opice a divoké šelmy. V roce 1994 byla bohužel z více než poloviny zazděna a tak je vidět pouze její vrchní část,“ popisuje web Křížky a vetřelci.

Později byla mozaika z velké části zazděna, autor: Jaroslav Hausner, Daniel Jahn/krizkyavetrelci.plzne.cz

Podle zjištění deníku Právo se podaří z mozaiky zachovat alespoň nějaké části. „Dva fragmenty, jeden s opicí, druhý s ptákem, každý bude mít plochu kolem čtverečního metru,“ řekl Právu architekt Patrik Novák ze společnosti BC Real, která je manažerem projektu. Části mozaiky museli vyříznout i s podkladovou stěnou.

Zachovat celé dílo podle architekta nebylo možné, jelikož se jednotlivé dílky po sejmutí doslova rozpadaly pod rukama a žádná jiná varianta se také neosvědčila.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky restaurace Bohemia, demolice, centrum Plzně, historie, mozaika, Džungle, výstavba bytů, multifunkční komplex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svého času vyhlášená restaurace Bohemka jde k zemi, místo ní bude komplex s byty, obchody a kancelářemi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.