Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Je tu nejteplejší týden tohoto roku, zchladit se můžete třeba na veřejném bruslení na zimáku

Česko zažívá dosud zřejmě nejteplejší týden tohoto roku. Podle meteorologů by měly teploty vystoupat nad tropických 30 stupňů, někde budou dokonce takzvané supertropy, tedy 35 stupňů Celsia a více. Kam se vyrazit zchladit? Třeba na zimní stadion. Už několik let je totiž i během léta pro veřejnost otevřený zimák na plzeňské Košutce.

„Moc zimáků přes léto nejede. U nás je bruslení celoročně, tedy i během letních měsíců. V tom jsme asi v Plzni jediní. Myslím, že co ten zimák stojí, což je nějakých 15 let, tak posledních zhruba šest let děláme veřejko i v létě,“ prozradil Karel Makarius, ředitel Ice Arén Plzeň.

Zájem o bruslení je i v létě velký. „Máme dva typy veřejného bruslení. Celý rok děláme veřejko s hokejkama a bez hokejek. V zimě je větší zájem o to bez hokejek. To chodí hlavně rodiče s dětmi. Přes léto se to naopak otočí a chodí si sem kluci zahrát “rybníkový hokej,“ upřesňuje.

Víkend opět přinese tropické teploty. Podívejte se, kam se vydat na výlet a nespálit se

Sváteční víkend přinese teploty nad 30 stupňů Celsia, zároveň s nimi ale dorazí i bouřky. Plánujete výlet, ale nevíte, kam vyrazit? Podívejte se na přehled míst, která v Plzni a okolí nabízí příjemné ochlazení. Někde se můžete smočit ve vodě, jinde...

 

Na webových stránkách je kalendář, kde je například pro následujících 14 dní hned 30 termínů volného bruslení. Dospělé vyjde návštěva zimáku na 120 korun, děti do 15 let to mají za 80 korun. „Jsou vypsané termíny a buď přijde padesát lidí nebo deset. V tomto počasí jich chodí poměrně dost. Rezervace není potřeba. Mohou lidé přijít i v pantoflích, máme svoji půjčovnu bruslí. Můžeme poskytnout i helmy nebo hokejku,“ doplnil.  

Zimní stadion v Rokycanech zahájil 50. sezonu

Udržet zimák v chodu i během veder je velmi náročné. „Hodiny od elektroměru se teďka točí ostošest,“ potvrdil Karel Makarius a své o tom vědí i v Rokycanech, kde v pondělí odstartovala 50. sezona. Tvorba ledu trvala šest dní. „Už několik let v řadě, když začínáme tvořit led, máme teploty nad 30 stupňů, což nám značně komplikuje přípravu, jak finančně, a to náklady na energie, tak je extrémně zatěžován chladící systém. Plochu musíme zchladit až o 30 stupňů,“ vysvětlil vedoucí Zimního stadionu Rokycany Petr Šindelář.

Na rokycanském zimním stadionu je používán jednostupňový chladící systém s přímým vypařováním chladiva v podobě čpavku. Pro provoz zimního stadionu je ho potřeba 2,5 tuny. 

S přípravou začali v pondělí 5. srpna. Strojníci nepřetržitě tvořili a chladili led. Celkem museli vytvořit osm vrstev ledu. „Na výrobu ledu použijeme 90 kubíků pitné vody, a to především z hygienických důvodů, při každé úpravě ledové plochy je spotřebován další kubík vody,“ vypočítal Šindelář.

Předloni zaplatili za tvorbu ledu 150 tisíc korun bez DPH, loni už to bylo 490 tisíc korun. Letos počítají s obdobnou částkou. Během necelého týdne se podařilo stadion připravit, a tak mohla 12. srpna odstartovat jubilejní 50. sezona. Ledovou plochu budou zatím využívat hokejisté a krasobruslařky. Veřejnosti se zpřístupní ve druhé polovině září, s ohledem na počasí. „Cena volného bruslení zůstane v nové sezoně na částce 50 korun za hodinu a půl volného bruslení, nebruslící doprovod zaplatí 20 korun,“ dodala mluvčí rokycanské radnice Adriana Koláčková.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky veřejné bruslení, bruslení v létě, tropy, supertropy, tip na výlet, zimní stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je tu nejteplejší týden tohoto roku, zchladit se můžete třeba na veřejném bruslení na zimáku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.