Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Chtěl víc a nemá nic. Muž zareagoval na inzerát ohledně investic a přišel o více než dva miliony

Inzeráty, které slibují jednoduchý výdělek a zhodnocení investic, zaplavují sociální sítě. Mnohdy se ale jedná o podvod, o čemž se přesvědčilo i několik lidí napříč Plzeňským krajem. Jeden muž dokonce přišel o 2,2 milionu korun. Další podvedení pak na neznámé účty poslali statisíce. Policie na tyto případy neustále upozorňuje a také na Plzeňské Drbně o nich často píšeme. Přesto jich neustále přibývá.

„Jedna žena shlédla video o výhodných investicích na sociální síti, reagovala na odkaz a následně byla po dobu několika týdnů telefonicky či e-mailem kontaktována  a instruována. V několika platbách pak odeslala více než 370 tisíc korun. Postupný vývoj komunikace pak přivedl poškozenou ke zjištění, že se stalo obětí podvodníka a že slibované výnosy nedostane,“ říká úvodem policejní mluvčí Dagmar Brožová jeden z mnoha případů.

Také další žena zareagovala na nabídku ohledně investic, kterou zahlédla na sociálních sítích. Uvedla své číslo a obratem se jí ozval neznámý muž, který jí vysvětlil systém investic. Také poslal odkaz, kde se žena měla přihlásit přes svůj investiční účet pro obchodování s ropou, zlatem a dalšími komoditami. „Nějaký čas účet vykazoval zhodnocení, a tak žena uvěřila a na nabídku velké investice do zlata reagovala tím, že si vzala úvěr a zaslala části 130 tisíc korun na cizí účet. O peníze přišla,“ doplnila Brožová.

Falešní bankéři i podvodné SMS, kyberzločinci si během pár dní přišli na více než pět milionů korun

Celkem 5 235 000 korun poslali lidé z Plzeňského kraje na konta podvodníků. Většina z nich si mylně myslela, že jednají s bankéři, kteří chtějí uchránit jejich finance nebo jim naopak poradí, jak výhodně investovat. Výjimkou nejsou ani SMS zprávy,...

Do třetice další žena opět viděla video s bývalými předsedy vlády, kteří doporučovali investiční společnost, do které se lidé mohou po zaplacení přihlásit a stát se tichými společníky. Následoval stejný příběh. „Žena zadala své kontaktní údaje a podle dalších instrukcí zaslala v různých platbách celkovou částku 266 tisíc korun. O žádnou investici se však nejednalo, žena byla podvedena a své peníze zpět nedostala,“ shrnuje policistka.

O největší balík ale přišel muž, který chtěl zhodnotit své úspory. Podle instrukcí odeslal ze svých bankovních účtů peníze v celkové výši 2 2000 000 korun. Výhodné investování měl vidět na svém investičním účtu. K tomu však nedošlo. Poškozený požadoval peníze zpět, ovšem nikdo s ním už nekomunikoval.

„V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na lidi, aby jednali s rozmyslem, byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Aby s vidinou investování a snadného zbohatnutí nepřišli mnohdy o celoživotní úspory,“ apeluje policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky kyberzločinci, kyberpodvody, podvod, online podvod, falešné zhodnocení, zhodnocení peněz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl víc a nemá nic. Muž zareagoval na inzerát ohledně investic a přišel o více než dva miliony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.