Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Alergik zkolaboval po bodnutí vosou a upadl do bezvědomí, život mu zachránili strážníci

Výlet s rodinou na kole se změnil v boj o život šedesátiletého muže. Při jízdě ho bodla do paže vosa. Jako alergik dostal prudkou reakci. Autoinjektor u sebe neměl a jeho stav se prudce zhoršoval. Poblíž ale byli plzeňští strážníci, kteří okamžitě přispěchali na pomoc a s pomocí operátorky záchranné služby u něj zahájili srdeční masáž. Riziko bodnutí vosami je letos mnohem vyšší, jsou totiž přemnožené.

S přítelkyní a dětmi vyrazil šedesátiletý muž na projížďku na kole po Plzni. Najednou ho do paže bodla vosa. Muž byl ale na bodnutí alergický a autoinjektor u sebe neměl. Během několika minut začal těžce dýchat, chrčel, následně zkolaboval a upadl do bezvědomí.

„Strážníci, kteří se na místě nacházeli, zahájili okamžité poskytování první pomoci. S naváděním operátorky záchranné služby muže přetočili na záda, zkontrolovali otok, možné zapadnutí jazyka a uvolnili mu dýchací cesty. Dotyčnému bylo vyhrnuto tričko, aby strážníci lépe viděli, zda se mu zvedá hrudník a byli připraveni zahájit srdeční masáž,“ popisuje dramatické okamžiky mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

V ten moment na místo dorazila záchranka. Během několika minut se u muže podařilo obnovit životní funkce. Následně ho převezli do nemocnice. Obdobných případů letos napříč republikou přibylo a také hasiči v mnohem větší míře vyjíždějí k likvidaci vosích a sršních hnízd. „Letos máme obrovské množství zásahů na obtížný hmyz. Od ledna do konce července jich bylo 965. Loni 279. Jen za samotný červenec to bylo 630 výjezdů,“ potvrdil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar s tím, aby lidé před voláním na tísňovou linku zhodnotili, zda je hmyz opravdu ohrožuje. „V mnoha případech můžete situaci vyřešit sami běžně dostupnými insekticidními spreji z hobbymarketu. My je používáme také,“ doplnil.

K nadměrnému výskytu hmyzu přispělo letos také počasí. Mírnější zima a deštivý začátek léta. Jestliže víte, že se ve vaší blízkosti nachází vosí hnízdo, vyvarujete se prudkým pohybům. Vosy dokáže vydráždit i silnější parfém. Pokud dostanete žihadlo, lékaři radí ránu zchladit a případně aplikovat zklidňující mast. V případě většího otoku může poradit i lékárník a doporučit některý z volně dostupných léků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením MP Plzeň

Štítky bodnutí vosou, alergická reakce, alergie na vosí bodnutí, záchrana života, první pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alergik zkolaboval po bodnutí vosou a upadl do bezvědomí, život mu zachránili strážníci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.