Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: Podívejte se na časosběrné záběry z miliardové proměny hlavního nádraží

Památkově chráněná budova plzeňského hlavního nádraží má za sebou tři roky trvající rekonstrukci za 1,03 miliardy korun. Nová krytina na kupoli září do dálky, horní hala má moderní nádech a funguje tam řada obchodů nebo rychlé občerstvení. Po deseti letech se také vrátil na nádraží výčep s plzeňským pivem. Podívejte se jedinečné záběry z průběhu rekonstrukce, jak je zachytili piloti z městské organizace Drony SIT ve spolupráci se Správou železnic a video produkcí GardenCinema.

Celý objekt dostal novou střechu a fasádu, vše s důrazem na jeho památkovou ochranu. „Cílem prací bylo nejen vrátit lesk této stavbě, ale také zlepšit její vnitřní uspořádání, což ocení nejen cestující, ale i dopravní zaměstnanci,“ popsal při slavnostním otevření zrekonstruované budovy generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Jak dodává, součástí dolní haly je i multifunkční expozice s historickou drezínou Tatra Kyklop.

Ke snížení energetické náročnosti budovy přispěla výměna oken a dveří. Cestujícím se tam otevřela i provozovna KFC, vůbec první na českých nádražích. K dispozici jsou také moderní veřejné toalety. K překonání poměrně velkého výškového rozdílu mezi vstupní a horní halou slouží nově eskalátory, které doplnily výtahy.

Nový informační systém přispěje k lepšímu přehledu cestujících o odjezdech vlaků. Vše potřebné se dozví jak ve vstupní, tak i v horní hale. Nevidomí ocení hlasové majáčky, sluchově postižení pak zesilovací indukční smyčky. Ke zlepšenému pocitu bezpečí dopomůže komplexní osvětlení vstupní haly. V celém objektu bude instalován kamerový systém s přímým dohledem. Stavební část rekonstrukce nádraží přišla na 800 milionů korun. „S projektovou přípravou to bylo 1,030 miliardy,“ dodal Svoboda.

Budova Hlavního nádraží poškozená po náletu 17. dubna 1945, zdroj: Vrtulnik.cz, licence: CC-BY-SA

Od roku 1907 nepodstoupila budova zásadní rekonstrukci. Jen po druhé světové válce se musela opravit hlavní kupole, kterou zasáhla bomba. „Nejtěžší na stavbě bylo, že nádraží je uprostřed kolejiště, kde je složité zásobování. Potýkali jsme se se zdražením materiálu. A provoz nádraží jsme ani na den nepřerušili," připomněl Petr Toman, hlavní inženýr stavby z investorské SŽ. Hodně složité podle něj bylo založení prostorového lešení okolo kupolí.

Stavba, na níž dohlížejí památkáři, byla komplikovaná, protože jde o historický objekt. Stavbaři odkryli i místa, o nichž se nevědělo nebo byla v nečekaně špatném stavu. „Nejvíc se to projevilo na střeše, která nás hodně zdržela, kde se vyměňovalo hodně dřevěných prvků," dodal Toman. Stropy, které byly původně z dřevěných trámů, jsou nově ocelobetonové, což zpevnilo celý objekt.

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Zuzana Duzbabová

Štítky Rekonstrukce hlavního nádraží, hlavní nádraží, Správa železnic, historický objekt, výpravní budova, Drony SIT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Podívejte se na časosběrné záběry z miliardové proměny hlavního nádraží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.