Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zdolejte druhou nejvyšší horu Šumavy a Bavorského lesa. Na Roklan se vydejte úchvatnou, ale nejtěžší cestou

Druhou nejvyšší horou Šumavy a Bavorského lesa je Roklan / Rachel. S nadmořskou výškou 1453 metrů je o pouhé tři metry nižší než úplně nejvyšší Velký Javor. Pokud chcete zdolat tento úchvatný vrcholek, musíte se k němu vypravit z německé strany hranice. My vám doporučíme dobrodružnou a velmi spektakulární cestu. Patří ovšem k nejnáročnějším výstupům, které můžete na Šumavě zažít. I v plné sezóně potkáte zaručeně jen minimum lidí.

Německé jméno hory Rachel prý vychází z keltského slova rachia, které znamenalo holý, drsný nebo skalnatý. Roklan má dva vrcholy, které odděluje mělké sedlo. Malý Roklan má výšku výšky 1399 m. Na vrcholku Roklanu je umístěn tradiční železný kříž. Těsně pod vrcholem hory stojí ve výšce 1360 metrů nad mořem horská chata Waldschmidthaus, postavená v roce 1912. Ještě nedávno v chatě fungovala hospoda. Dnes je bohužel objekt uzavřený a občerstvit se proto tentokrát můžete jen z vlastních zásob. Z vrcholku Roklanu je úžasný výhled na celou Šumavu od Ostrého přes Javor, Poledník, špičatý Luzný, Boubín až po Třístoličník a Plechý. Při dobré viditelnosti lze obdivovat i alpské hřebeny v délce 300 kilometrů od masivu Hochschwab až po vrchol Zugspitze.

Obrovským lákadlem je vedle vrcholku Velkého Roklanu také Roklanské jezero. Pokud k němu nechcete sestoupit, můžete se jeho krásou kochat z několika vyhlídek. První najdete jen pár desítek metrů od zmíněné chyty Waldschmidthaus. K nejhezčí vyhlídce ovšem sestoupíte z vrcholku Roklanu k dřevěné kapli se zvonem. Stojí ve výšce 140 metrů nad jezerem. A výhled je odtud opravdu úchvatný. Kaple byla postavena po roce 1972 na místě původní, která vyhořela. Jezero ležící pod jihovýchodní stěnou Roklanu je hluboké až 14 metrů, má plochu 4,7 hektaru. S nadmořskou výškou 1071 metrů je nejvýše položeným jezerem v Bavorském lese. Jezero uprostřed hlubokých lesů si dodnes uchovává svoji tajemnost. Podle pověsti zde sídlí zapuzená duše zlé Wecklin, zámecké paní z Rammelsbergu u Schönbergu.

Vypravte se na šumavský výlet k obří nádrži s pitnou vodou a rekordně vysokou hrází

Víte, že těsně za česko-německou hranicí na druhé straně Šumavy se na území Bavorského lesa rozkládá obří nádrž s pitnou vodou a impozantně vysokou hrází? Pokud hledáte nový turistický cíl s nenáročnou vycházkou nádhernou přírodou, stačí jen přejet...

Z české strany je rychlý výstup na Roklan legálně nemožný, jelikož okolí hory leží v nepřístupné I. zóně národního parku. Naposledy se po značených turistických stezkách chodilo z české strany před druhou světovou válkou. Teď lze jít pouze velikou oklikou s nutností přespání. Nejčastěji na Roklan míří turisté z lesního parkoviště Gfäll, které se nachází na německé straně v nadmořské výšce 955 metrů. Na toto parkoviště teď ale musíte dojet kyvadlovým autobusem Rachelbus. Nastupuje se na parkovišti v obci Spiegelau u obchodu Norma.

My vám ale nabídneme mnohem atraktivnější cestu na vrcholek, kterou zvládnete celou pěšky a bez nutnosti využívat autobus. Připravte se ale na náročné stoupání. Trasa nahoru je dlouhá 10 kilometrů. Ale rozhodně stojí za to. Vedle náročnosti poznáte nejkrásnější území a divoký prales, který vám Šumava a Bavorský les může nabídnout.

Jako výchozí bod si zvolíte velké a bezplatné parkoviště před obcí Frauenau. Z Železné Rudy je k na parkoviště 26 kilometrů. Odtud vede cesta přímo až na vrcholek Roklanu. Nejprve se vydáte na hráz k přehradě Trinkwassertalsperre Frauenau, kam dojdete po 15 minutách. Přehradu s impozantně vysokou hrází jsme vám už představili v samostatném textu už v květnu. Od přehrady se vydáte po značce se symbolem rostliny označené Sieben stern (Sedm hvězd). Na turistickém ukazateli je uvedeno, že na Roklan odtud vystoupáte za tři hodiny a 45 minut. Tentokrát opravdu nejde o nějak zbytečně nadhodnocený čas. Počítejte s tím, že i průměrně zdatný turista půjde minimálně tři hodiny.

Když dojdete lesem po pravém břehu až na konec přehrady, budete dál pokračovat asi dva kilometry po cestě. Ta pravá divočina začne až když odbočíte na označeném rozcestí vpravo. Odtud už vede strmé stoupání a po uzoučkých stezkách zarostlých borůvčím a kapradím. Uprostřed cest rostou i obří hřiby! Určitě se vyplatí mít s sebou trekingové hole. Stezka vede po kluzkých kamenech a pokud se vypravíte na cestu krátce po dešti stejně jako autor tohoto textu, není to rozhodně procházka růžovým sadem. Zažijete úchvatný výstup strmou severní stěnou Roklanu.

Půjdete také necelé dva kilometry po stezce, která vede těsně nad okrajem hodně strmého a hlubokého srázu. Tam musíte opravdu dávat velký pozor, kam šlapete. Ale výhled na samotný vrchol Roklanu nebo do údolí a dál přes hranici až na protější Poledník, si určitě náležitě vychutnáte. Stezka vás následně vyvede z lesa, kdy už skončí strmé stoupání. Odtud pak pohodlně dojdete po louce Rachelwiese s uschlými stromy až k chatě Waldschmidthaus se zatlučenými okenicemi a dveřmi. Na úplný vrcholek Roklanu už je to odtud jen 15 minut strmého stoupání po kamenech. Podobně náročnou, jen o něco málo kratší trasu na Roklan, můžete absolvovat přímo z obce Frauenau. Turistické značení vede z její horní částí (Oberfrauenau).

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš | Zdroj Kudy na šumavské vrcholy, nakladatelství Starý Most

Štítky výstup na Roklan, tip na výlet, hora Roklan, druhá nejvyšší hora Šumavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Kašpar

Děkuji za tip na výlet. Dle map 9,8 km, převýšení 763 m za 3:54, takže ani ne za 2:30 bych mohl být nahoře, když můj včerejší výstup na Sněžku 10,9 km, převýšení 953 m jsem měl za 2:44 v mírnějším tempu, kvůli ostatním turistům.

Neděle, 28. července 2024, 11:35Odpovědět

Petr Kurfürst

Byl jsem tam v roce 2016, to byla chata Waldschmidthaus ještě otevřená.

Sobota, 27. července 2024, 07:59Odpovědět

Zdolejte druhou nejvyšší horu Šumavy a Bavorského lesa. Na Roklan se vydejte úchvatnou, ale nejtěžší cestou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.