Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Město ošetří devět více než stoletých stromů, dostanou speciální infuzi přímo ke kořenům

Speciální injektáží nechá Plzeň ošetřit dalších devět starých stromů. Postup už správci městské zeleně otestovali na více než stoletém dubu před Západočeským muzeem. Teď se péče dočká například buk lesní v Lochotínském parku nebo habr obecný v Horníčkově zahradě. Aplikace živin přímo ke kořenům pomáhá zlepšit odolnost dřevin proti škůdcům a chorobám.

„Půdní injektáž se osvědčila, dub prosperuje. Nicméně účinky metody se naplno projeví zhruba rok od ošetření. Vybrali jsme tedy dalších devět stromů, které jsou z pohledu ekologické stability našeho města nepostradatelné. Počítáme s tím, že budou ošetřeny na podzim letošního roku,“ informoval Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Stoletý dub v centru města dostal speciální infuzi, dodá mu potřebné živiny a ochranu před škůdci

Starý a velmi cenný dub letní před Západočeským muzeem v Plzni dostal speciální péči. Takzvaná půdní injektáž mu dodala potřebné živiny, které prodlouží jeho život. Dřevina je dlouhodobě pod drobnohledem odborníků. Letos už více než stoletý strom...

Správci městské zeleně vytipovali pro ošetření dohromady devět stromů. Jde o buk lesní v Lochotínském parku, jasan ztepilý ve vnitrobloku ulic Guldenerova a Sladkovského, lísku tureckou a habr obecný v Horníčkově zahradě, dvě lípy obecné v Habrmannově parku, dub červený a dva duby letní na náměstí Míru.

Město speciální ošetření otestovalo už v dubnu na stoletém dubu před muzeem. „Používáme směs, která je speciálně mixovaná pro daný druh stromu. V tomto případě jsme použili směs, která má větší podíl živin. Dále jsme tam dali mykorhizní houby a bakterie, které by měly s kořenovým systémem navázat symbiotický vztah a pomohou mu líp se vyrovnávat se stresujícími podmínkami. Jelikož má nedostatek vody, tak jsme tam dali ještě látky, které zvyšují retenci,“ popsal tehdy Michal Hausenblas, jednatel společnosti Grown. Celkem specialisté provedli 40 vpichů do půdy.

U starších stromů působí toto ošetření hlavně jako prevence. Strom zesílí a dokáže se lépe bránit okolním vlivům. Dub před muzeem je starý zhruba 110 let a měří odhadem 18 metrů. „Strom neomladíme, ale posílíme. Přirovnal bych to k infuzi,“ doplnil Hausenblas s tím, že mikroorganismy zůstanou v půdě už napořád. Doplnit živiny je pak vhodné jednou za pět let. Aplikace uvedených látek vyjde pro jeden strom na několik desítek tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky ošetření stromu, půdní injektáž, péče o zeleň, zeleň ve městě, SVSMP, správci zeleně, městské parky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město ošetří devět více než stoletých stromů, dostanou speciální infuzi přímo ke kořenům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.