Počasí dnes31 °C, zítra31 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Město zveřejnilo náhradní termín oslavy 90 let oblíbeného koupaliště, původní datum zhatily přívalové deště

Prudké lijáky z konce června zamávaly s termínem oslav 90. výročí populárního koupaliště v Rokycanech, které je největší svého druhu v Plzeňském kraji a druhé největší v rámci republiky. Bouřky, během kterých spadlo nejvíce srážek právě na Rokycansku, napáchaly nemalé škody. Koupaliště se ale po pár dnech znovu otevřelo a nyní provozovatelé znají i náhradní termín oslav. Zapište si tedy do kalendářů 28. červenec. Na plánu je program pro celou rodinu, výstava i koncert.

„Výročí 90 let od slavnostního otevření koupaliště si město mělo připomenout v pátek 28. června. Z důvodu přívalových dešťů dne 27. června muselo město akci zrušit, protože bylo uzavřeno koupaliště z hygienických a bezpečnostních důvodů. Nový termín je neděle 28. července,“ informovala mluvčí radnice Adriana Koláčková.

Od 15:30 se mohou rodiče těšit na program pro děti v podobě divadla. Podvečer pak bude patřit hudbě. Od 18:00 tam zahraje kapela Prázdné lahve. Vstup pro děti do 15 let bude zdarma.

Rokycanská Itálie lákala lidi z širého okolí

O zřízení koupaliště rozhodlo zastupitelstvo Rokycan v březnu 1932, slavnostní otevření proběhlo 24. června 1934 a přihlíželo mu 4800 lidí. „Rozloha celého areálu činila 44 080 metrů čtverečních. Vedle pláže stála funkcionalistická budova restaurace, kterou architekt F. A. Libra v souladu s dobovými trendy, navrhl jako variaci na architekturu zaoceánských lodí. Restaurace otevřena 10. června 1934. Z ní se okamžitě stalo populární společenské centrum. Kromě restaurace dotvářely stavební charakter koupaliště i půlkruhový objekt šaten, dřevěné kabinky a vstupní brána. Elegance koupaliště vedla k dobovému označení „Rokycanská Itálie“. O víkendech sem mířili rekreanti nejen z Rokycanska, ale i z Plzně a od Prahy,“ přibližuje Hana Hrachová, vedoucí Okresního archivu Rokycany.

Po druhé světové válce vzniklo brouzdaliště pro děti. V roce 1991 přibyla čistička vody, o pět let později proběhla výstavba tří bloků nových kabin. Vybavení koupaliště město stále doplňuje. Nejnovější je vodní hřiště pro děti. „V současné době je dokončeno hřiště pro míčové sporty. Velmi oblíbené je pronajímání kabinek na koupališti na celou sezonu, kdy se již tato tradice dědí v některých rokycanských rodinách,“ dodala Koláčková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv města Rokycany, Adriana Koláčková

Štítky přírodní koupaliště, koupaliště, rekreační areál, koupání, léto, koupaliště Rokycany, městské koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zveřejnilo náhradní termín oslavy 90 let oblíbeného koupaliště, původní datum zhatily přívalové deště  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.