Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Čtvrtek 8. srpna 2024  |  Svátek má Soběslav
Bez reklam

Teprve druhý gondolový most v Česku bude stát na nové cyklostezce z Malesic do Touškova

Transbordér, neboli gondolový most je v Česku pouze jeden. Nadšenci jej najdou pod zříceninou hradu Hamrštejn na Liberecku. Druhý takový by měl stát už v příštím roce na nové cyklostezce u Plzně. Konkrétně u Malesic. Informoval o tom náměstek primátora a malesický starosta Aleš Tolar (STAN). Názory veřejnosti jsou jako vždy rozporuplné.

„Takzvaný Gondolový most nebo-li transbordér. Levnější řešení, jak se dostat na druhý břeh řeky, než klasický most nebo lávka. V minulosti byl tento způsob přemostění využíván často a dnes převážně na cyklostezkách nebo stezkách pro pěší,“ pochlubil se na sociálních sítích náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, který je zároveň malesickým starostou.

Kladkostroj transbordéru je sestavený tak, abyste nemuseli vynakládat žádnou velkou sílu, takže to zvládnou i děti. První a dosud jediný gondolový most stojí v Libereckém kraji a už při jeho stavbě architekt počítal, že půjde hlavně o turistickou zajímavost.

„Princip je jednoduchý. Vstoupíte i s kolem do zavěšené klece a vlastní silou se přitahováním za lano přepravíte na druhou stranu. A kde první Gondolový most v Plzni bude? Na nové cyklostezce z Malesic do Města Touškova, jejíž projekt se právě připravuje k realizaci. Snad už příští rok,“ doplnil Tolar.

Reakce veřejnosti jsou jako vždy rozporuplné. „To bude spíš atrakce než k praktickému využití,“ myslí si Andrea Š. „Jo? Takže po 30 km si budu libovat ručkováním v kleci. Fakt super,“ postěžovala si cyklistka Jana L. „Tuhle legraci můžete vybudovat, vedle klasického přemostění,“ doplnil Martin K. „Já si myslím že to bude příjemně zpestření pro cyklisty a jejich děti,“ pochvaluje si Zdeněk C. „Super! Už se těšíme,“ dodal Petr D.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj, Míra Chmela

Štítky transbordér, gondolový most, cyklostezka, turistická atrakce, přemostění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teprve druhý gondolový most v Česku bude stát na nové cyklostezce z Malesic do Touškova  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.