Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Ministerstvo obrany zachová na letišti Plzeň-Líně stávající smíšený provoz, armáda má i další plány

Provoz na letišti v Líních u Plzně bude i po převzetí ministerstvem fungovat ve smíšeném režimu provozu. Sloužit bude nadále pro leteckou záchranou službu provozovanou armádou i pro civilní letectví. Podle rozhodnutí soudu má soukromý provozovatel letiště oficiálně předat 11. července. Armáda tam chce také zbudovat logistické centrum nebo základnu aktivních záloh.

Ministerstvo také již uzavřelo smlouvu s městem Dobřany, které vlastní část pozemků pod dráhou. S dalšími obcemi budou jednání pokračovat, a to i v souvislosti s plánovaným oplocením areálu a s jejich požadavky. Podle rozhodnutí soudu musí současný provozovatel letiště, firma PlaneStation, vyklidit areál do 11. července. Ministerstvo mezitím rozhodlo, že novým provozovatelem bude státní podnik LOM Praha, který provozuje letiště Přerov-Bochoř.

Ministerstvo obrany uvedlo, že nadále počítá s působením aeroklubů a leteckých škol, kterým rozešle nové nájemní smlouvy. Zástupci resortu budou jednat i s dalšími uživateli areálu. „Dřívější jednání nebyla z právních a procesních důvodů možná. Musíme nejprve převzít od PlaneStation Pilsen příslušné objekty, zkontrolovat jejich stav a projednat další konkrétní využití těchto objektů ze strany Armády ČR, až poté můžeme nabídnout dosavadním uživatelům nájemní smlouvy,“ uvedl Tomáš Urbánek z Agentury hospodaření s nemovitým majetkem ministerstva obrany.

V následujících měsících chce ministerstvo podrobně zmapovat stav všech objektů. Počítá s asanací areálu i s demolicích některých budov a výstavou nových. „Přesný plán bude zřejmý po převzetí celého areálu. Platí, že v příštích letech v areálu vznikne logistické centrum pro armádní potřeby nebo základna aktivní zálohy. Do roku 2028 bude Ministerstvo obrany z Líní provozovat leteckou záchrannou službu,“ ujistilo ministerstvo v tiskovém prohlášení.

Podle ministerstva není role letiště klíčová pouze z hlediska letectví. „Má přesah také do případných krizových situací, při nichž může sloužit jako jediné místo pro zásobování tamního regionu technikou, léky, potravinami nebo dočasným zázemím pro obyvatelstvo z krizových oblastí,“ uzavřelo ministerstvo.

Převzetí letiště umožnilo pravomocné rozhodnutí soudu z března, které bývalému nájemci stanovilo lhůtu na vyklizení areálu do 11. července. PlaneStation, jež letiště provozovala od roku 2000, vedla s ministerstvem obrany tři soudní spory. Soudy dosud rozhodly ve prospěch ministerstva kromě vyklizení letiště také o zaplacení dlužného nájemného za užívání letiště v letech 2010 až 2013. - Zdroj ČTK

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky letiště líně, armáda čr, záložní armádní letiště, ministerstvo obrany, aktivní zálohy, logistické centrum, LZS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo obrany zachová na letišti Plzeň-Líně stávající smíšený provoz, armáda má i další plány  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.