Počasí dnes25 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Plno už ve dvě odpoledne, jediná záchytka v kraji nezvládá nápor opilců. Kraj chce postavit novou u věznice

Plzeňský kraj chce postavit novou protialkoholní záchytnou stanici. Stát by měla poblíž věznice v Plzni na Borech. Stávající záchytka z roku 1952 totiž už kapacitně nestačí. Novostavba by podle odhadů měla vyjít na 100 milionů korun. Zástupci kraje už jednají s městem o spolupráci.

Hlavním investorem projektu by bylo hejtmanství, které kompletně hradí i provoz stávající záchytky, konkrétně na ní dává ročně deset milionů korun. Aktuálně má protialkoholní záchytná stanice deset lůžek. Do budoucna by měla být minimálně dvojnásobná.

„V současných prostorách na Poliklinice Slovany není možné zvýšit kapacitu. Takže řešíme alternativní místo, jedno z nich je pozemek u borské věznice, kde si budeme muset vypořádat pozemky se státem respektive s Vězeňskou službou," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj by se měly náklady na stavbu vejít do 100 milionů korun.

Plno je na záchytce už ve dvě odpoledne

Novou záchytku by uvítalo i samotné město. „Současná kapacita je absolutně nedostatečná. Je tam obden plno ve dvě hodiny odpoledne. Děkuji řediteli věznice Bory, že nám nabídl, že by mohla vzniknout na jejich pozemku. Takže jsme pak oslovili kraj jako zřizovatele služby," uvedl radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Na společném jednání se dohodlo, že o bezúplatný převod pozemku od státu požádá kraj. Plzeň podle radního přislíbila, že je ochotná na projektu participovat. Záchytka by, podobně jako ta současná, fungovala pro celý Plzeňský kraj. „Dnes máme problém s tím, že než dojedou policisté s opilci z Tachova nebo ze Stříbra, tak je záchytka plná," podotkl hejtman.

Do konce roku chce kraj s městem a státem dořešit pozemek. „Pak by se zadala studie a projekt. Chtěli bychom mít záchytku už v tom příštím období, tedy v letech 2028 až 2030, v nových prostorách. Máme tedy dva roky na to, abychom budovu připravili," dodal hejtman. Podle něj bude kraj zjišťovat možnost dotací, ale zatím neví, z jakých titulů.

Záchytka je drahý hotel

Protialkoholní záchytná stanice začala v Plzni fungovat v roce 1952. Dnes je jednou z nejdražších v zemi a noc tam vyjde na 4 500 korun. Zmíněný poplatek ale uhradí jen malá část nocležníků. Obvykle se podaří vymáhat jen pětina plateb. Ročně na stanici skončí kolem 1700 opilců. Nejčastěji tam nocují lidé z Plzně, Rokycan a Klatov.

Před 72 lety, 15. května 1951, vznikla první záchytná stanice v Praze u Apolináře a stala se podle některých zdrojů prvním obdobným zařízením na světě. V Plzni vznikla první záchytka o rok později. Nejdříve sídlila ve Veleslavínově ulici a později v Perlové ulici v těsném sousedství centrálního náměstí. Nyní je už dlouhou dobu v přízemí polikliniky ve čtvrti Slovany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hlavní město Praha

Štítky protialkoholní záchytná stanice, záchytka, opilci, ochmelka, opilí lidé, stavba nové záchytky, Věznice Bory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plno už ve dvě odpoledne, jediná záchytka v kraji nezvládá nápor opilců. Kraj chce postavit novou u věznice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.