Počasí dnes25 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Mláďata vyder říčních dostala jména Žofka a Hugo, odchov se v zoo podařil po dlouhých 14 letech

Po dlouhých 14 letech se v plzeňské zoologické zahradě podařilo odchovat dvě mláďata vydry říční. Chovatelé si dlouho nebyli jistí, zda vše klapne. Vydry se totiž v lidské péči daří odchovávat jen výjimečně. Jedná se o zvířata velmi citlivá na stres, kvůli kterému nemají chuť se množit nebo se matka o mláďata nestará. To naštěstí není případ Plzně, kde ve čtvrtek pokřtili vydří sourozence. Jmenují se Žofka a Hugo.

Náš chovný pár tvoří samice Jana, která se narodila v roce 2018 v Německu a do Zoo Plzeň jsme jí dovezli o rok později ze Záchranné stanice Hankensbüttel. Samec Luke pochází ze Šumavy, k nám se dostal ze Záchranné stanice v Pavlově. První mláďata se tomuto páru narodila již na podzim 2023, ale po dvou dnech uhynula,“ uvedl mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba.

Vydry říční chovají v Plzni v expozici Česká řeka od jejího otevření v roce 2008. Jedno mládě se narodilo už v roce 2010 a šlo o první mládě vydry říční narozené v historii zoologických zahrad v ČR a na Slovensku. Vydry chovala zoo už ve 30. letech 20. století ještě v původní lokalitě v Doudlevcích.

I tentokrát samici poskytli co největší klid a několik možností pro nerušený porod. „Jana mláďata porodila do spojovacího tunelu mezi výběhy, který si předtím vystlala slámou. Několik dní vůbec nevylézala ani nežrala. Poté využívala možnosti nerušeného nočního lovu živých ryb ve výběhu. Přítomnost mláďat jsme měli možnost prověřit pouze díky slabému pískání, které mláďata vydávala,“ přibližuje zooložka Miroslava Palacká.

Samice se chovala velmi ochranitelsky a dokonce i přes sklo útočila na chovatele. Nechali ji proto dostatečný klid. „Naštěstí se postupně uklidňovala a rychle rostoucím mláďatům začala dovolovat krátké vycházky z tunelu do nory,“ pokračuje zooložka.

Mláďata se narodila 10. března. Až o měsíc později si mohli být ošetřovatelé jistí, že jsou mláďata dvě a že jsou v pořádku. „Jejich pobyt v noře byl podmíněn aktuálním rozpoložením samice, která je při jakémkoli pocitu nebezpečí opět ukryla do tunelu. Na začátku května, ve dvou měsících věku, jsme měli poprvé možnost samici nakrátko oddělit ve výběhu a mláďata zkontrolovat, očipovat a zjistit pohlaví,“ sdělila Palacká.

Vydra říční je bioindikátorem čistoty krajiny a patří u nás mezi silně ohrožené druhy. Jde o samotářský a vysoce teritoriální typ. Jeden samec může obývat dokonce až stokilometrový úsek řeky. Vydra se zvládne potopit do hloubky 15 metrů. Dožít se mohou až 18 let.

Velmi krátce poté začala mláďata ochutnávat pevnou potravu. Velmi jim zachutnalo kuřecí maso a rybí filety. Zanedlouho je zvědavost a povzbuzování matky vylákala na první výlet do výběhu. „Vydry se nerodí s vrozenou schopností plavat, ale vše je musí matka naučit. Někdy až na první pohled drsným způsobem, tak Jana svoje potomky nejprve lákala a poté prostě donesla do hlubší vody. Celou dobu je samozřejmě hlídala, aby se žádnému nic nestalo,“ ujišťuje Palacká.

Každý den byla mláďata odvážnější a odvážnější a postupně se naučila i potápět. Matka jim každý den samozřejmě dává i lekce lovu, k čemuž jí slouží klacíky a kousky kůry. „I když se již matka začala pomalu smiřovat s přítomností lidí v blízkosti jejích mláďat, je stále velmi ostražitá. Prosíme proto návštěvníky o dodržování co největšího ticha a klidu v okolí jejich výběhu. Matka bude mít i nadále možnost mláďata ukrýt, pokud se bude cítit v ohrožení. Prosíme proto také o shovívavost, pokud mláďata nebudou ve výběhu,“ vzkazují odborníci směrem k návštěvníkům. Kmotrou malé Žofky se dnes stala starostka prvního městského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO), samce Huga pokřtil generální ředitel Vodáren Plzeň Jiří Kozohorský.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslava Palacká, Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, vydra říční, odchov, Česká řeka, vydří mláďata, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mláďata vyder říčních dostala jména Žofka a Hugo, odchov se v zoo podařil po dlouhých 14 letech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.