Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Starostové menších měst a obcí vnímají zhoršenou bezpečnostní situaci, chtěli by více policistů v ulicích

Starostové menších měst o obcí v Plzeňském kraji by chtěli vidět více policistů v ulicích. V souvislosti se zhoršenou bezpečností situací v okolních zemích to stále častěji požadují jejich občané. Starostové to uvedli na jednání Správního výboru Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK).

Vedení krajské policie na jednání uvedlo, že státní policie nemá nikde v regionu větší problémy se zajišťováním výkonu služby. Naplněnost policejních obvodů v regionu je zhruba tři roky v průměru 90 procent, což je mírně nad průměrem ČR. Dojezd k mimořádným událostem je 11 minut, což je průměr.

„Starostové obcí by rádi viděli na svých územích policejní hlídky. Obecně vnímají zhoršenou bezpečnostní situaci, která není ani třeba vnitřní, ale doléhá na ně i to, co se děje v okolních zemích. Chtějí, aby byl primárně zabezpečený klid, pořádek a bezpečí lidí v obcích," řekl předseda SMOPK a poslanec Rudolf Salvetr (ODS). Na řadě míst je podle něj komunikace s policií dobrá, ale hlavně v menších městech nejsou vidět hlídky v ulicích. Městská policie nemá kompetence státních kolegů a řada obcí si ji nemůže dovolit. Podle starosty Dobřan Martina Sobotky (Aktivní Dobřany) nepomáhají ani bezpečnostní kamery, protože není kdo by záznamy vyhodnotil.

„Já vím, že za to nemohou, ale bohužel nejsou vidět. Jsou zaneprázdněni úřednickou prací a musí často sedět v kancelářích," podotkla starostka sedmitisícových Nýřan Pavlína Caisová (SNK Nýřany 2022). Podle tabulek chybí na území Plzně-venkova pět procent policistů. „Ale fyzicky jich chybí víc, máme velký obvod," uvedla. Dodala ale, že pokud požádá o spolupráci, tak policie vždy vyhoví.

Do plného stavu chybí desetina policistů

„Policisty v ulicích už několik let nevidím, mám pocit, že se to zhoršilo. Máme dva strážníky, kteří slouží po jednom, a jejich možnost zasahovat je omezená. Kamer máme 24, všude, kde si je policie přála, na pětitisícové město je to dost," sdělila starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou STAN). Zpochybnila jedenáctiminutový dojezd, protože v lokalitě slouží sdružené hlídky pro Planou i Konstantinovy Lázně, vzdálené 20 kilometrů.

Podle náměstka krajského policejní ředitele Michala Krejbicha chybí v kraji do plného tabulkového stavu desetina policistů. „Není tím ale ohrožen veřejný pořádek ani bezpečnost. To je plně zajištěné," uvedl. V případě mimořádných událostí nebo výpadku policistů pomáhá speciální pořádková jednotka s 98 muži a nařizování přesčasů. Policisté potvrdili, že zpracování protiprávních jednání trvá hodiny, protože je administrativně náročnější, zatímco dřív stačil desetiřádkový zápis.

Nikde v kraji není podle Krejbicha takový podstav, že by tam policie nedokázala zajistit výkon služby. „Naši prioritou je, aby byly hlídky vidět venku. Upravili jsme výkon služby tak, aby nezůstávali na služebnách. Dále jsme posílili stavy o speciální pořádkovou jednotku, kde bude 110 lidí, a nařizujeme přesčasy. Děláme vše pro to, abychom měli víc policistů," uvedl šéf krajského odboru pořádkové policie Petr Sobota. Dodal, že veřejný pořádek je také starost obcí, s většinou z nich má policie dohody.

V Plzeňském kraji bylo na konci loňského roku 2204 policistů, z toho 862 pro výkon služby v ulicích, a nová stočlenná speciální pořádková jednotka. Do plného tabulkového stavu chybělo 234 lidí. Letos zatím odešlo 26 policistů a přišlo osm nových. „Před čtyřmi lety vznikla náborová skupina, která aktivně pracuje se školami, obcemi i na sociálních sítích," řekl Krejbich. Upozornil, že mnoho zájemců o službu neprojde zejména psychologickými testy, kde se hodnotí vyspělost a inteligence.

Loni evidovala krajská policie 426 žádostí, nastoupilo 114 policistů. Letos do konce května je to 198 žádostí a přijatých 24 lidí, část žádostí je rozpracovaná. Problémem je také nástupní plat 30 000 korun. „Postupně se zvyšuje, ale nejsme schopni úplné konkurence komerčnímu systému," dodal. V regionu je široká nabídka práce a nadprůměrné mzdy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Bezpečnost, bezpečnostní situace, nedostatek policistů, Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové menších měst a obcí vnímají zhoršenou bezpečnostní situaci, chtěli by více policistů v ulicích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.