Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ministerstvo obrany vyhrálo soud o dlužné nájemné za užívání letiště Líně, jde o více než 44 milionů korun

Společnost PlaneStation Pilsen musí zaplatit ministerstvu obrany dlužné nájemné a úroky za užívání letiště Líně v letech 2010 až 2013. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni. Dlužné nájemné stanovil na více než 44 milionů korun, přičemž úroky se budou pohybovat v řádu vyšších desítek milionů. Podle dřívějšího rozsudku musí firma letiště vyklidit do 11. července.

Společnost přestala nájemní platit v roce 2010. Ministerstvo na to reagovalo tak, že v roce 2013 vypovědělo všechny nájemní smlouvy. „Společnost PlaneStation Pilsen přesto odmítla areál letiště opustit a dosud ho tak užívala bez jakéhokoli smluvního vztahu. Od té doby probíhají soudní spory, které se vedou o vyklizení letiště, o zaplacení dlužného nájemného a o bezdůvodné obohacení,“ uvedlo ministerstvo na svých webových stránkách.

Firma také namítala, že nemůže letiště plně využívat. Dlouhodobě argumentuje tím, že jí ministerstvo předložilo nepravdivé parametry přistávací a vzletové dráhy letiště, a proto tam nemohou přistávat a startovat větší dopravní letadla. Požadovala slevu na nájemném a úpravu nájemní smlouvy, což ministerstvo odmítlo.

„Podali jsme dovolání k vyklizení s návrhem na odklad výkonu, protože kroky dělané v souvislosti s vyklizením k 11. červenci jsou v podstatě nevratné," uvedl jednatel PlaneStation Petr Kutný. Pracovníci společnosti podle něj teď se armádou procházejí objekty a připravují vše pro to, aby byl zachován provoz letiště a fungovala možnost pronájmu současným nájemcům. „Aby areál zůstal živý, byť pod správou někoho jiného," upřesnil. Podle Kutného nejde o náročné vyklízecí práce, protože nájemci mají od ministerstva obrany příslib, že budou moci v areálu letiště zůstat podle podmínek nově uzavíraných smluv se státem. „To je jedině dobře. Chtěli jsme, aby zůstal zachovaný provoz letiště a zaměstnanci nepřišli o místo," dodal.

Firma namítala, že bylo dlužné nájemné vypočtené špatně, že platila i za pozemky, jež nepatřily státu, a tvrdila, že byla oprávněná neplatit. Firma čeká, až dostane usnesení soudu. „Zatím je to nepravomocné. Zda se dovoláme k Nejvyššímu soudu, si rozmyslíme podle toho, jak dopadne dovolání na vystěhování," dodal Kutný. Dovolat se k zaplacení dlužného nájmu může firma do dvou měsíců poté, co dostane verdikt krajského soudu.

„Po vyklizení areálu letiště ho bude využívat Armáda ČR. Vznikne na něm v příštích letech logistické centrum pro armádní potřeby nebo základna aktivní zálohy. Do roku 2028 Ministerstvo obrany bude z Líní provozovat leteckou záchrannou službu. V dalších letech se počítá s asanací areálu, demolicí některých budov a výstavbou nových objektů,“ dodalo ministerstvo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky ministerstvo obrany, letiště líně, soud, dlužné nájemné, PlaneStation Pilsen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo obrany vyhrálo soud o dlužné nájemné za užívání letiště Líně, jde o více než 44 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.