Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Zastupitelé schválili smlouvu se společností, která chce postavit novou čtvrť pro až 10 000 lidí

Vyjednávání o podmínkách pro vznik budoucí čtvrti na Slovanech jsou u konce. Zastupitelé schválili smlouvu se společností APB Plzeň, která chce nevyužitý areál proměnit v moderní čtvrť s více než 3000 byty, centrálním parkem, obchody i kancelářskými prostory. Smlouva stanovuje, jaké kroky udělá developer a co naopak zajistí město. To by tam chtělo postavit 700 městských bytů. Jednání zastupitelstva se ovšem neobešlo bez emocí. Opozice kritizuje, že jim vedení magistrátu zatajovalo informace a položilo před ně až hotový dokument.

„Smlouva nám jako městu umožňuje v zásadní míře ovlivnit to, jak bude budoucí čtvrť vypadat, obsahuje dohodu nad závazností územní studie. Nemůže se tedy stát, že investor například místo nižší zástavbu postaví paneláky a podobně. Díky tomu také bude určena funkce jednotlivých částí lokality, maximální procento zastavění, minimální procento zeleně a podobně,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Součástí smlouvy je také dohoda o převodu vybudované technické a dopravní infrastruktury na město. Tím se eliminuje možnost vzniku soukromých čtvrtí bez přístupu široké veřejnosti, k čemuž v minulosti v případě jiných obcí v České republice docházelo. Investor se také zavázal, že na své náklady vybuduje nový vodovod.

Zásadním prvkem Smlouvy o spolupráci je také vybudování centrálního městského parku o velikosti téměř dvou hektarů, který bude po dokončení a kolaudaci převeden do majetku města. „Dále územní studie počítá se vznikem parkoviště P+R ve východní části lokality u plánovaného napojení na ulici Koterovská, což značně přispěje ke zklidnění dopravy v centru města. A vůbec největším benefitem, který pro město plyne, je právo na odkoupení pozemků v lokalitě bývalých kasáren v celkovém rozsahu zhruba 5,4 hektaru, které budou určeny na výstavbu městských bytů a na výstavbu školských zařízení,“ uvedl Bosák.

„Podle stávajících hrubých odhadů by na nich krom školských zařízení mohlo vzniknout až 700 nových městských bytů v moderním zeleném stylu, a to v bezprostřední blízkosti dvouhektarového parku,“ doplnila radní pro oblast bytovou Světlana Budková (STAN).

Opozice: Takovou aroganci jsme ještě nezažili

Jednání ohledně smlouvy se neobešlo bez emocí. Zástupci opozice připomněli, že se už dlouhé měsíce doprošují o informace, které jim ovšem technický náměstek nikdy nedodal. „Za 14 let, co sedím v zastupitelstvu, jsem způsob projednávání takto důležitého bodu ještě nezažil. Pane Bosáku, takto arogantní přístup, jaký jste předvedl v celém projektu, tady ještě nebyl. Na podzim proběhl seminář, ale na spoustu našich otázek jste odpověděli stylem, že je to pouze memorandum, že se vše upřesní a zodpovíme vám vše následně. My jsme v listopadu na jednání zastupitelstva navrhli vznik pracovní skupiny, a to pan Bosák odmítl,“ nešetřil kritikou například Petr Suchý (TOP 09).

Developer, který bude investovat 15 až 20 miliard korun postaví moderní čtvrť s 3230 byty pro 10 tisíc, dvouhektarovým centrálním parkem, obchody a kancelářemi, kde bude pracovat asi 2300 lidí. Více než třetinu plochy má tvořit zeleň. První domy začne APB stavět do dvou let, už příští rok na jaře vodovodní řad z městské úpravny

A rozčílil se i jeho stranický kolega Michal Vozobule (TOP 09). „Řekli jste, že nás budete informovat a že nám projekt představíte. Tohle je neskutečná arogance, a ještě pan náměstek řekne, že nic nesliboval. Zápisy z jednání mluví jasně. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by zástupci České pirátské strany popírali existující fakta. Vůbec nerozumím, co je na tom tak tajného, že nás nemůžete průběžné informovat. Proč nejste schopný udělat jeden seminář. Proč? Vysvětlete mi to! Je to projekt, který navíc bude vytvářet i tlak na náklady města včetně občanského vybavení a dopravní obslužnosti,“ hřímal Vozobule.

Bosák na výtky opozice reagoval slovy, že se nejedná o pozemky města. „Tohle je lokalita, kde nám nepatří ani zrnko písku. Tohle je soukromý projekt, na který jsme se s odpuštěním přisáli. Město díky tomu získává novou čtvrť, ve které má možnost si vybudovat vlastní nájemní bydlení, školu, školku. Co se týká informování, tak jsem přesvědčen, že informujeme plně v souladu se zákonem. Vy jako opozice do toho chcete prostě kopat. Myslím, že byste měli nadšeně souhlasit a ne do všeho kopat,“ reagoval.

„Nechtěl jsem vystupovat, ale po vystoupení pana náměstka Bosáka musím. Tady zaznívá, že se stále v něčem šťouráme a hledáme na všem chyby. Já je nehledám a nebudu malicherný a pro tu smlouvu hlasovat budu. Ale aby se upíralo opozici cokoli kritizovat, například i systém projednání, což se mi také nelíbilo, to asi není moc dobré,“ uzavřel starosta Slovan a senátor Lumír Aschenbrenner (ODS).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto APB Plzeň

Štítky nová čtvrť, developerský projekt, schválení smlouvy, APB Plzeň, Kasárna Slovany, jednání zastupitestva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili smlouvu se společností, která chce postavit novou čtvrť pro až  10 000 lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.