Počasí dnes33 °C, zítra28 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Plzeň zaplatí církvi přes 20 milionů korun za pozemky kolem rozhledny Chlum. S lokalitou má velké plány

Plzeň koupí 33 hektarů pozemků kolem oblíbené rozhledny Chlum v městské části Doubravka. Římskokatolické farnosti zaplatí 20,4 milionu korun. Zástupci města i Biskupství plzeňského již potvrdili odkup podpisem smlouvy. Do budoucna by měla pod téměř stoletou rozhlédnou stát restaurace se sálem a venkovním posezením. Nový bude i mobiliář, vyhlídky a celkově dojde i k omlazení okolního lesa.

„Vzájemná dohoda je pro mě důkazem výborné spolupráce města Plzně a plzeňského biskupství, kterému děkuji za vstřícnost a profesionální přístup. Díky tomu můžeme Chlumu navrátit jeho někdejší slávu, kterou si bezpochyby zaslouží,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

 Konkrétně se jedná o dva lesní pozemky o celkové výměře 329 573 metrů čtverečních, u nichž cena vychází na zhruba 60 korun za metr čtvereční, a pak ještě o samotnou přístupovou cestu k rozhledně o výměře 2584 metrů čtverečních za cenu 200 korun za metr čtvrteční.

„Koupě otevírá možnost oživit oblast kolem jedné z nejnavštěvovanějších rozhleden v Plzni a jejím okolí. Město zaplatí výkup pozemkům, čtvrtý městský obvod uvolnil peníze na koupi cesty,“ sdělil Vlastimil Gola (ANO), radní pro oblast nakládání s majetkem. Také doplnil, že čtvrtý městský obvod souhlasil s tím, že v letech 2024 až 2026 poskytne vždy po jednom milionu korun na nutné omlazení lesa.


Chata je navržena jako jednoduchý jednopodlažní objekt ve tvaru písmene L, zdroj vizualizace: projektstudio8

Obvod už má také k dispozici studii úprav oblasti kolem rozhledny. V její těsné blízkosti by měla vzniknout nová dřevostavba za zhruba 25 milionů korun. Uvnitř by měla být restaurace se sálem a venkovním posezením.

„Objekt ve tvaru písmene L nám vymezuje prostor okolí rozhledny. Svou zadní částí je dům situován zády k lesu, přední částí pak otevírá prostor, který chceme, aby byl využíván. Jedná se o bezprostřední okolí rozhledny a prostor lesoparku a posezení pod stromy. Součástí objektu je restaurace, turistický přístřešek, sociální zařízení a altán,“ uvedl již dříve spoluautor studie Ondřej Janout.

„Celou projektovou přípravu bychom rádi dokončili v roce 2025. V případě dostatku finančních prostředků můžeme začít realizovat ‚Nový Chlum‘ v roce 2026,“ nastínil již dříve starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup (ANO). Samotnou rozhlednu by chtěl obvod také opravit, alespoň zvenku.

Dominantou vrcholu Chlum je 25 metrů vysoká rozhledna. Postavena byla s chatou Luďka Pika dřívějším Svazem čs. dělnických turistů v roce 1926, do dnešní podoby dorostla o tři roky později. Zatímco chata byla i kvůli chybějící péči zbořena v roce 1999, rozhledna byla prohlášena za chráněnou kulturní památku.

Ohodnoť článek

Foto Rozhledna Chlum, projektstudio8

Štítky Rozhledna Chlum, MO Plzeň 4, Doubravka, studie, proměna Chlumu, prodej pozemků město koupilo od církve

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň zaplatí církvi přes 20 milionů korun za pozemky kolem rozhledny Chlum. S lokalitou má velké plány  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.