Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Plzeň prodá pozemky, kde stávalo nechvalně proslulé Skleněné peklo, developer zaplatí 50 milionů

Město prodá pozemky, kde ještě před pár týdny stála největší černá stavba v Plzni. Objekt bývalého autosalonu Carimex na Rokycanské třídě hyzdil západočeskou metropoli čtvrt století a lidé jej označovali za největší ostudu Plzně. Plochu o téměř 7800 metrů čtverečních koupí za bezmála 50 milionů korun developerská skupina InterCora. Plánuje tam postavit zhruba 250 bytů, obchody a kanceláře. Smlouvu o prodeji již schválili zastupitelé.

Hlavní budovu, kde živořili bezdomovci a sqautteři, zbouraly bagry už minulý měsíc. „Držíme dohodu stejně jako soukromý investor. Slíbili jsme, že po demolici Skleněného pekla námi vlastněnou část pozemků v lokalitě prodáme, a tak nyní činíme. Pevně věřím, že se celou oblast podaří zkultivovat podle plánu a že se toto ostudné místo už brzy definitivně stane minulostí,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).


Vizualizace: Prověřovací studie Centrum Úslava

Investoři chtějí u řeky vybudovat takzvané Centrum Úslava. V první etapě půjde o obchodní domy a administrativní objekty. Druhá etapa bude zahrnovat stavbu asi 250 bytů. Už letos na podzim začne stavba obchodního centra za stovky milionů korun, hotové by mělo být koncem příštího roku. Developeři budou muset ještě odstranit také myčku aut, servis a prodejnu automobilů a další objekty.

Smlouva o prodeji obsahuje také bod, že výstavba musí začít nejpozději do 30. června 2027 a dokončena bude nejpozději do čtyř let. V případě prodlení dokončení této první etapy výstavby zaplatí kupující smluvní pokutu 25 procent z kupní ceny. „Dále je tam bod, podle něhož v případě, kdy se v době 10 let ode dne účinnosti smlouvy změní funkční využití některého z objektů tak, že u něj bude převažovat funkce pro bydlení, bude městu doplaceno společností InterCora za každý metr čtvereční části pozemku zasažené takovým objektem 6,1 tisíce korun bez DPH, tak aby cena za metr čtvereční činila 11,5 tisíce korun bez DPH. To je podle znalce cena v místě a čase pro bytovou výstavbu obvyklá,“ doplnil radní města Vlastimil Gola (ANO).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Skleněné peklo, likvidace Carimexu, bourání skleněného pekla, demolice černé stavby, černá stavba, prodej pozemků, stavba obchodního domu, stavba bytů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň prodá pozemky, kde stávalo nechvalně proslulé Skleněné peklo, developer zaplatí 50 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.