Počasí dnes29 °C, zítra25 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Dobrovolníci pomáhají se záchranou silně ohrožených masožravek, rostou na rašelinné louce u zaniklé obce

Patnáctičlenná skupina dobrovolníků pomáhá v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les se záchrannou silně ohrožené masožravky tučnice obecné a poloparazitického všivce lesního. Členové hnutí Brontosaurus vyrazili na louku u zaniklé obce Pavlův Studenec, kde vytvářeli plochy pro usnadnění klíčení semen těchto vzácných rostlin. Odstraňovali také náletové dřeviny a mech, které tyto cenné druhy postupně vytlačovaly.

Tučnice patří mezi silně ohrožené druhy a daří se jí zejména v jižních a západních Čechách. V CHKO Český les roste už jen na několika málo místech. Jedním z nich je právě rašelinná louka u Pavlova Studence v pásmu bývalé železné opony. Plocha ale postupně zarůstá, proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) podniká kroky k obnově vhodných podmínek pro tento vzácný druh.

„Loni jsme nechali na části louky odtěžit svrchní část půdy i se zapojeným drnem. Na obnažené půdě totiž semena vzácných masožravek lépe klíčí. Letos pokračujeme na další části lokality drobnějšími zásahy, které bezplatně provedli členové Hnutí Brontosaurus,“ popisuje Markéta Kašparová z AOPK.

Dobrovolníci navázali na loňskou akci v národní přírodní památce Na požárech, kde dělali podobné zásahy při péči o jinou masožravku – rosnatku okrouhlolistou. „Naše hnutí se snaží propojit dobrovolnickou práci mladých lidí se zážitky a zkušenostmi na celý život. Každoročně vyrážíme s dobrovolníky kosit orchidejové louky, sázet stromy, opravovat hrady nebo obnovovat mokřady. Právě díky spolupráci s AOPK se nám daří pomáhat na místech, kde to dává smysl,“ dodává Jakub Hájek, předseda Regionálního centra Hnutí Brontosaurus v Praze.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Markéta Kašparová, AOPK ČR

Štítky AOPK, dobrovolnická akce, CHKO Český les, hnutí Brontosaurus, péče o krajinu, vzácné rostliny, masožravky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci pomáhají se záchranou silně ohrožených masožravek, rostou na rašelinné louce u zaniklé obce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.