Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Počet cizinců v Plzni se za poslední dva roky zdvojnásobil, město pro ně pořádá kurzy češtiny a setkání

Plzeň získá od ministerstva vnitra dotaci ve výši téměř 1,8 milionu korun na podporu integrace cizinců. Radnice pro ně uspořádá kurzy češtiny a zajistí právní služby nebo společná setkání. V současné době žije na území západočeské metropole zhruba 40 tisíc cizinců.

O dotaci požádala Plzeň letos na začátku roku. Částečně ji finančně podpořil také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. „Finanční podpora umožní realizovat řadu aktivit, které výrazně přispějí k lepší integraci cizinců do majoritní české společnosti na území města,“ uvedl radní města Plzně pro sociální oblast a aktivní život seniorů Jiří Šrámek (ANO). Podle jeho slov se počet cizinců žijících v Plzni za poslední dva roky téměř zdvojnásobil.

V rámci projektu se také uskuteční letní integrační setkání, kde se mohou setkat rozličné národnostní skupiny s majoritní českou společností a vzájemně se tak poznat a obohatit.  Neméně důležitou aktivitou projektu je i právní poradenství, zajišťované Organizací pro pomoc uprchlíkům.

„V současné době jich zde žije přibližně 40 000, což představuje nezanedbatelnou část z celkové populace města. Z těchto čísel je zřejmé, že zajistit jejich bezproblémové zapojení do většinové společnosti, je zásadním úkolem. Právě proto připravuje město Plzeň každoročně projekt, který integraci cizinců usnadňuje, například širokou nabídkou kurzů češtiny, možnostmi setkávat se a vyměňovat si své zkušenosti či zajištěním smysluplných volnočasových aktivit,“ přiblížil.

Díky dotaci uspořádá radnice 17 jazykových kurzů. Spolupracovat bude s Poradnou pro cizince Diecézní charity Plzeň a s lektorkou Veronikou Rožánkovou. „Dále bychom chtěli navázat na dobrou zkušenost z loňského roku a uspořádat v průběhu letních prázdnin tři desetidenní běhy letních jazykových kurzů češtiny pro děti z Ukrajiny. Celkem jimi projde 60 dětí, které již jsou nebo teprve budou součástí českého školského systému,“ doplnila Blanka Kvardová z Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

O jazykové kurzy je obrovský zájem a poptávka po nich stále převyšuje jejich nabídku. Důležité podle města také je, aby měli cizinci možnost vhodným způsobem trávit volný čas. „Velice mě těší, že se letos prvně stala součástí projektu Knihovna města Plzně, která přichází s nabídkou rukodělných kurzů určených všem věkovým kategoriím. Díky nim mají cizinci nejen příležitost smysluplně trávit čas vyplněný tvořivými aktivitami, ale i sdílet své zkušenosti či běžné každodenní starosti i radosti a zároveň si neformálním způsobem zlepšovat znalost českého jazyka,“ dodala Eliška Bartáková (ANO), radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky počet cizinců, cizinci v Plzni, integrace cizinců, kurzy češtiny, počet cizinců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet cizinců v Plzni se za poslední dva roky zdvojnásobil, město pro ně pořádá kurzy češtiny a setkání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.