Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VIDEO: Prokazatelně se tu pohybují dva vlci, varují správci městských lesů

Vlci se na západě Čech stále častěji přesouvají do lesů poblíž hustě osídlených oblastí. Dva mladé vlky teď spatřili pracovníci Domažlických městských lesů a varují pejskaře, aby při venčení nepouštěli svá zvířata z vodítek. Začátkem května zachytla šelmu také fotopast v lese u Dobřan. Srnu usmrcenou vlkem našli myslivci pak také v litickém lese na území šestého plzeňského obvodu. Odborníci ale připomínají, že vlci jsou plachá zvířata a na lidi neútočí.

„Varujeme všechny návštěvníky lesů. Momentálně se po našich lesích pohybují prokazatelně dva vlci. Doporučujeme nepouštět své čtyřnohé mazlíčky z vodítka a ze svého dosahu,“ upozornily Domažlické městské lesy na svých webových stránkách. Mladého vlka natočil muž, který zrovna seděl v harvestoru.

Toto pozorování vlka rozhodně není prvním. Už 7. května informoval starosta Litic Michal Hausner (ANO) o nálezu usmrcené srny. „Dostal jsem zprávu od mysliveckého spolku Litice o nálezu ulovené srny v litickém lese. Zranění na kusu srnčí zvěře odpovídají způsobu lovení velkého psa, nebo vlka. Vzhledem k místu, kde byl čerstvě ulovený kus nalezen, je více pravděpodobný útok vlka,“ uvedl Hausner.

Před výskytem vlka varoval začátkem května i Myslivecký spolek Dobřany. „V lesních částech Vysoká a Šlovický vrch byl pomocí fotopastí zdokumentován výskyt vlka,“ informovala dobřanská radnice na svých webových stránkách. Také tam žádají veřejnost, aby se pohybovala výhradně na cestách a cyklostezkách. Podle lesníků bylo jen otázkou času, kdy k nám dorazí vlci z Českého lesa a ze Šumavy.

Ochránci přírody a další odborníci zdůrazňují, že vlk je velmi plaché zvíře a o setkání s člověkem nestojí. „Četnost útoků vlka na člověka je ve srovnání s útoky jiných masožravců nebo divokých zvířat nejnižší,“ uvádí například Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) na svém webu navratvlku.cz. Pokud ovšem na vlka narazíte - zůstaňte klidní a dejte mu možnost, aby se vzdálil. „Majitelé psů by v oblastech, kde žije vlk, by měli mít psy na vodítku, protože na sebe mohou reagovat agresivně. Nicméně každý pejskař dobře ví, že v lese má mít svého mazlíčka na vodítku vždy," uzavírá AOPK.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domažlické městské lesy

Štítky výskyt vlka, fotopast, Dobřany, Šlovický vrch, Vysoká, Litice, Domažlice, městské lesy, pár vlků, šelma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Prokazatelně se tu pohybují dva vlci, varují správci městských lesů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.