Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na Evropu se řítí extrémní deště, podle meteorologů udeří i západě Čech

V následujících dnech zasáhnou sousední Německo silné lijáky. Německý meteorologický institut Deutsche Wetterdienst dokonce hovoří o extrémním a nepřetržitém dešti. Podle českých meteorologů dorazí vydatné srážky i k nám, zejména na západ Čech. Předpověď pak jistě nepotěší každého, kdo měl plány na víkend, pršet totiž bude od pátku až do neděle.

„Od páteční noci hrozí další potíže. V některých oblastech hrozí extrémně silný a nepřetržitý déšť s možným úhrnem srážek až 150 litrů na metr čtvrteční během 48 hodin,“ uvedl institut Deutsche Wetterdienst. Před deštěm varuje i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

„Od pátku 31. května až do neděle 2. června očekáváme na západě Čech trvalé a vydatné srážky. Místy může spadnout za 48 hodin až 70 milimetrů srážek, ojediněle i přes 90 milimetrů,“ upozorňují meteorologové. V zasažených oblastech proto opět hrozí výrazné vzestupy hladiny vody a lokální povodně.

„Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková níže, ve které se bude tvořit několik center. V sobotu bude jedno z nich přímo nad ČR a pak se bude posouvat k severovýchodu. Výsledkem tohoto uspořádání bude to, že při zemi bude směr proudění opačný než ve vyšších vrstvách, což je faktor zesilující srážky. A zatím to vypadá, že právě v západní části Čech,“ doplnili meteorologové s tím, že jde zatím jen o předběžné upozornění.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Foto Linda Kreháková

Štítky předpověď počasí, extrémní deště, silné deště, varování, povodně, vzestup hladiny řek, předpověď na víkend, počasí, lijáky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Evropu se řítí extrémní deště, podle meteorologů udeří i západě  Čech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.