Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Chovatelům v plzeňské zoo dělají radost dvě vydří mláďata, jedná se o naprosto výjimečnou událost

Další mimořádný úspěch slaví v plzeňské zoologické zahradě. Vydry říční se totiž v lidské léči daří odchovávat jen velmi výjimečně. Jsou totiž velmi citlivé na stres, nemají chuť se množit nebo se matka o narozená mláďata nestará. To ovšem není případ Plzně, kde se aktuálně radují ze dvou mláďat, samce a samičky.

„Dvě mláďata, samec a samička se narodila již 10. března, ale zatím nebylo jisté, že se odchov podaří,“ vysvětluje zooložka Miroslava Palacká, proč zoo s radostnou zprávou zatím vyčkávala. „První týdny jsme naprosto omezili přítomnost v blízkosti nory, protože samice se chovala velmi ochranitelsky, a i přes sklo na chovatele útočila,“ popisuje Palacká.

Vydry říční chovají v Plzni v expozici Česká řeka od jejího otevření v roce 2008. Chovný pár tvoří samice Jana, která se narodila v roce 2018 v Německu a do Plzně se dostala o rok později. Samec Luke pochází ze Šumavy odkud se do zoo dostal ze Záchranné stanice v Pavlově.

Za začátku dubna poprvé spatřili dvě mláďata a velmi se jim ulevilo, že jsou v pořádku. „Jejich pobyt v noře byl podmíněn aktuálním rozpoložením samice, která je při jakémkoli pocitu nebezpečí opět ukryla do tunelu. Na začátku května, ve dvou měsících věku jsme měli poprvé možnost samici nakrátko oddělit ve výběhu a mláďata zkontrolovat, očipovat a zjistit pohlaví,“ prozradila zooložka.

Mláďata se musí naučit plavat

Brzy začala mláďata ochutnávat pevnou stravu. Velmi jim zachutnalo kuřecí maso i rybí filety. Zanedlouho je zvědavost a povzbuzování matky vylákala na první výlet do výběhu. „Vydry se nerodí s vrozenou schopností plavat, ale vše je musí matka naučit. Někdy až na první pohled drsným způsobem, tak Jana svoje potomky nejprve lákala a poté prostě donesla do hlubší vody. Celou dobu je samozřejmě hlídala, aby se žádnému nic nestalo,“ ujišťuje Palacká.

Každý den, jsou podle ní mláďata odvážnější a odvážnější a postupně se naučila i potápět. Matka jim každý den samozřejmě dává i lekce lovu, k čemuž jí slouží klacíky a kousky kůry.

I když se již matka začala pomalu smiřovat s přítomností lidí v blízkosti jejích mláďat, je stále velmi ostražitá. Prosíme proto návštěvníky o dodržování co největšího ticha a klidu v okolí jejich výběhu. Matka bude mít i nadále možnost mláďata ukrýt, pokud se bude cítit v ohrožení. Prosíme proto také o shovívavost, pokud mláďata nebudou ve výběhu,“ vzkazuje zooložka návštěvníkům.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslava Palacká, Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, vydra říční, odchov, Česká řeka, vydří mláďata, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelům v plzeňské zoo dělají radost dvě vydří mláďata, jedná se o naprosto výjimečnou událost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.