Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Mávali nacistickou vlajkou během oblíbených slavností, žalobce pro ně chce podmínku a vysokou pokutu

Podmínku a pokutu v řádech desítek tisíc korun chce státní zástupce jako trest pro muže a ženu, kteří během Slavností svobody mávali vlaječkou s hákovým křížem. Incident se odehrál během průjezdu populárního konvoje, jehož se účastnili. Kamery zachytily ženu s dítětem na klíně, která si od řidiče vlaječku vzala a krátce s ní zamávala směrem k VIP tribuně s příbuznými válečných veteránů i dalšími čestnými hosty. Informoval o tom deník Právo.

Podle Práva již dozorující státní zástupce podal k soudu návrh na potrestání. Událost se stala 5. května během Konvoje svobody. Akci přihlížely tisícovky lidí, další mohly sledovat přímý přenos online na internetu. Právě jedna z kamer celý incident zachytila. Všímaví diváci si rychle pořídili záznam a umístili jej na sociální sítě.

Ve chvíli, kdy se přiblíží k místu, kde jsou veteráni a jejich potomci, předá řidič spolujezdkyni vlaječku se svastikou a ta jim zamává,“ popsal Václav Zeman, který příspěvek umístil na sociální síti X. Policie se videem začala okamžitě zabývat a velmi rychle měla jména posádky automobilu. Do Plzně přijeli z Prachaticka. Jedná se o jednačtyřicetiletého muže a o tři roky mladší ženu.

„Celou událost jsme důkladně prověřili a dvěma osobám jsme sdělili podezření ze spáchání přečinu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dále také z přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství,“ informovala mluvčí policie Michaela Raindlová. Policie vedla zkrácené přípravné řízení, ve kterém spis po sdělení podezření předá státnímu zastupitelství. Dvojici hrozilo až pět let vězení.

Oba aktéři Právu sdělili, že se jednalo jen o omyl velké nedorozumění. Organizátoři a členové historických vojenských klubů ale mají jasno, byla to jasná provokace a dehonestace celých slavností. V konvoji jelo přes 300 vojenských historických vozidel. Posádka z Prachaticka ale k žádnému klubu nepatří a jednalo se o individuální účastníky jízdy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky Slavnosti svobody, Slavnosti svobody, Convoy of liberty, vlajka s hákovým křížem, svastika, hákový kříž, symbol nacismu, podpora nacismu, zkrácené přípravné řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mávali nacistickou vlajkou během oblíbených slavností, žalobce pro ně chce podmínku a vysokou pokutu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.