Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Ročně pátrá policie v Česku po více než tisícovce dětí, ty nenalezené si připomínáme Pomněnkovým dnem

Nezapomeň na mě. Překlad anglického názvu pro kvítek pomněnka se stal symbolem Mezinárodního dne pohřešovaných dětí. V Česku si ho připomínáme už po dvacáté. V souvislosti s ním policisté v Plzeňském kraji oslovují děti, kterých se téma týká.

Od roku 1983, kdy vyhlásil prezident Spojených států amerických pětadvacátý květen za Den pohřešovaných dětí jako vzpomínku na šestiletého chlapce, který se v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy, má tento den již mnohaletou tradici. Od roku 1986 se začal tento den pravidelně připomínat. V České republice proběhl 1. ročník Pomněnkového dne v roce 2004.

V souvislosti s tímto dnem policejní preventisté v Plzeňském kraji oslovují děti, kterých se právě zmiňované téma týká, a připomínají jim, jaká jsou rizika při útěků z domova. „Smyslem projektu je i osvěta ohledně aktivního zapojení lidí, kteří by mohli, v případech pohřešování dětí, přispět k jejich nalezení. Policisté budou dětem problematiku přibližovat prostřednictvím nově zpracovaného příběhu Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství, který pro letošní rok připravila nadace AMBER Alert Europe. Příběh si klade za cíl hravou formou naučit děti, jak se správně a bezpečně chovat, aby se neztratily,“ vysvětlila policejní mluvčí Hana Kroftová.

Jakmile policie přijme oznámení o pohřešování dítěte, které může být ohroženo na životě nebo na zdraví, spouští se tzv. Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Jedná se o prostředek, díky kterému se veškeré informace o pohřešovaném dítěti dostanou prostřednictvím médií ve velmi krátké době k široké veřejnosti.

Za rok 2023 bylo celkem vyhlášeno 3 045 pátrání po pohřešovaných osobách, z toho bylo 2 987 osob vypátráno. Z 1 397 vyhlášených pohřešovaných dětí se jednalo o 732 dětí do 15 let a 665 dětí od 15 do 18 let. „K pátrání po každém pohřešovaném přistupujeme velmi zodpovědně s maximálním možným nasazením sil a prostředků. Z uvedených statistických přehledů bylo za uplynulý rok 29 dětí do 15 let vyhlášeno jako dítě v ohrožení a ve všech případech se podařilo děti najít,“ doplňuje plk. David Janda, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR.

Pomoci při pátrání po pohřešovaném dítěti či seniorovi může opravdu každý. Stačí se přihlásit k odběru upozornění o vyhlášeném pátrání po osobě v ohrožení. Velkou pomůckou je pro každého též mobilní aplikace, která vznikla díky programu Nadace Vodafone s názvem aplikace ECHO. Je přímo napojena na policejní databázi pohřešovaných osob v ohrožení a v okamžiku, kdy Policie ČR vloží do databáze nový případ, obdrží všichni uživatelé notifikaci. První hodiny od zmizení jsou totiž zásadní a s každou další minutou šance na nalezení dítěte či seniora výrazně klesá. V aplikaci ECHO jsou k dispozici vždy aktuální informace. Uživatelé mohou jedním stisknutím zavolat Policii ČR a předat relevantní informace.

Pokud oznamujete na Policii ČR pohřešování dítěte, je důležité poskytnout:

Co nejvíce informací o dítěti – podrobný popis dítěte, specifické markanty, jako brýle, vady řeči, jizvy apod.

Popis oblečení, ve kterém by pohřešované dítě mělo být.

Aktuální fotografii.

Zdravotní, psychický stav, popř. informaci, která je podstatná pro pátrání.

Další informace, které by byly významné pro pátrání

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR, KŘP Plzeňského kraje

Štítky Pomněnkový den, děti, pohřešovaní, police, pátrání, Ministerstvo vnitra, PČR, ztraceni, nenalezeni, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně pátrá policie v Česku po více než tisícovce dětí, ty nenalezené si připomínáme Pomněnkovým dnem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.