Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Fontána před muzeem je v havarijním stavu. Po letech se dočká opravy, hotovo by mělo být ještě letos

Už několik let je kašna před Západočeským muzeem v Plzni bez vody. Osvěžit se v ní v parných vedrech budou moci Plzeňané v příštím roce, ačkoli informační cedule slibovala, že vše bude hotové už letos na jaře. Oprava bude nicméně náročná a vyjde na osm milionů korun.

Fontána před Západočeským muzeem je v havarijním stavu a bez vody byla už loni. S opravou chce město začít na přelomu května a června. Hotovo by mohlo být v listopadu. „Podle zpracované projektové dokumentace je v plánu vybourání stávající technologické šachty. V jejím místě bude vybudována nová, která zároveň bude připojena na stávající vodovodní, kanalizační přípojky i přípojku elektrické energie. Šachta se pak propojí s fontánou a osadí moderními technologiemi, které jednak zajistí nové vodní efekty, ale také ovětrávání,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Fontána dostane také čidla na monitorování vnějších podmínek. Zároveň dojde k rekonstrukci nadzemní betonové části fontány a upraví se pro rozvody nových technologií. „Nakonec budou provedeny terénní úpravy v okolí fontány,“ doplnil Tolar s tím, že náklady celkem dosáhnou na 8,25 milionu korun včetně DPH.

Kašna v roce 2016, autor: Pavel Cvrček, © CC-BY-SA 4.0

„Když se ukázalo, že fontána je v celkovém havarijním stavu, byla zvažována i varianta jejího nahrazení úplně novou, moderního typu. Jsem ale rád, že převládl názor fontánu celkově zrekonstruovat a ponechat jí její původní podobu, na kterou jsou Plzeňané po léta zvyklí,“ dodal Tolar.

Vodotrysk je v provozu od roku 1996. Kompletní rekonstrukcí prošel už v roce 2008. Během let řešili správci jen závady vzniklé běžným provozem nebo poškození od vandalů. Na Plzeňské Drbně jsme o závadě na kašně informovali naposledy v létě 2021. Tehdy ji paradoxně vyřadily z provozu silné deště. Slejváky velmi nasytily půdu, ve které byla původní kabeláž, stará více než 30 let. V důsledku toho došlo k závadě elektrického vedení. V posledních letech neprošla fontána revizí a byla mimo provoz.

„Fontány patří k atraktivitám sadového okruhu a užšího centra města. Proto opravíme jak fontánu v Kopeckého sadech před Měšťanskou besedou, tak nyní přistupujeme k rekonstrukci fontány před Západočeským muzeem, na kterou jsem uvolnil čtyři miliony korun z přebytku rozpočtu,“ uzavřel primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Fontána v Kopeckého sadech se po letech znovu rozezpívá, musí ale projít zásadní rekonstrukcí

Mnozí Plzeňané si možná ještě vzpomenou, že fontána Corso v Kopeckého sadech dříve uměla zpívat. Konkrétně hrála motiv ze skladby Bedřicha Smetany Vzpomínka na Plzeň. Před zhruba 15 lety ale oněměla. Nyní by jí město chtělo znovu rozeznít a...

 

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky kašna, fontána, vodotrysk, rekonstrukce kašny, kašna před muzeem, Západočeské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fontána před muzeem je v havarijním stavu. Po letech se dočká opravy, hotovo by mělo být ještě letos  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.