Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Město opraví za 15 milionů prázdný dům na Borech, vybuduje v něm byty pro lidi v nouzi

Plzeň upraví svůj prázdný třípatrový dům v Thámově ulici u Chodského náměstí na Borech. Akce vyjde na 15 milionů korun. Výsledkem by mělo být šest nájemních bytů pro osoby v bytové nouzi. Na projekt požádá magistrát o dotaci z evropského programu IROP.

Od prosince loňského roku je dům na adrese Thámova 32 prázdný. To by se ale mělo změnit. Město plánuje kompletní přestavbu šesti bytů s plochou od 38 do 49 metrů čtverečních. Objekt bude nově také bezbariérový s výtahem.

„Dlouhodobě máme převis poptávky nad nabídkou v oblasti pronájmu bytů. I tímto projektem, jakým je úprava domu v Thámově 32, můžeme postupně navyšovat počty městských bytů a pomáhat tak řešit situaci lidí v bytové nouzi, tedy těm, jež nemají vyhovující bydlení a jejichž příjem nepřesahuje zhruba 30 500 korun u jednotlivce a třeba 39 600 korun u samoživitelky s jedním dítětem do 13 let,“ uvedla radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN). Konkrétní parametry pro daný rok zveřejňuje ministerstvo pro místní rozvoj na svých webových stránkách.

Plzeň připravuje výstavbu nového domu s regulovaným nájemným

Plzeň připravuje novostavbu bytového domu v Křimicích, konkrétně v ulici Průkopníků. Součástí čtyřpodlažního objektu bude 14 bytů a prostor pro služby. Projekt vyjde na 52 milionů korun, přičemž město požádá o dotaci z Integrovaného regionálního...

 

Úpravy se netýkají jen bytových prostor, ale dojde i na jednotlivé změny ve všech podlažích. „V prvním podzemním podlaží budou umístěny sklepní koje, úklidová komora, technická místnost a předávací stanice tepla. V prvním až třetím nadzemním podlaží budou vždy dvě bytové jednotky, tedy celkem vznikne šest bytů,“ doplnila Budková. 

Náklady na realizaci projektu magistrát odhaduje na 15 milionů korun včetně DPH. O dotaci, jež by mohla činit zhruba 11 milionů korun, Plzeň požádá v rámci výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Podání žádosti už schválili zastupitelé, současně také schválili předfinancování projektu ve výši 100 procent tak, aby se mohlo s úpravou objektu začít počátkem roku 2025, předpokládaný termín dokončení je v první polovině roku 2026.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky nájemné bydlení, bydlení pro osoby v nouzi, osoby v bytové nouzi, městské byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město opraví za 15 milionů prázdný dům na Borech, vybuduje v něm byty pro lidi v nouzi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.