Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na ovocnáře, zahrádkáře i zemědělce se valí další pohroma, republiku sevře tuhý mráz

Ovocnáři a zemědělci jsou opět v ohrožení, noční mrazy zasáhnou v první polovině tohoto týdne většinu území naší republiky. Mrznout bude zejména v nižších polohách, kde může mráz spálit zejména kvetoucí ovocné stromy, keře i další rostliny.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) doporučuje, aby zemědělci a ovocnáři své rostliny a stromy před mrazem přikryli nebo jinak ochránili. Noční a ranní mrazy budou republiku svírat od pondělí do čtvrtka. V úterý a ve středu mohou noční teploty ojediněle klesnout až k minus deseti stupňům, v pondělí a ve čtvrtek maximálně zhruba k minus sedmi stupňům.

Ani přes den ovšem teploty nevyšplhají příliš vysoko, bude jen pár stupňů nad nulou. Oteplovat se postupně začne až kolem čtvrtka, kdy by mělo být přes den v rozmezí od sedmi a do 11 stupňů Celsia.

Silné mrazy už bohužel likvidovaly úrodu minulý týden a odnesly to hlavně meruňkové sady. A to i přesto, že se je ovocnáři snažili zachránit ohříváním svícemi, pálením dřeva a slámy či používám protimrazových závlah. Riziko poškození mrazy je hrozí i u broskví a dalších peckovin. Pěstitelům zeleniny meteorologové doporučují, aby nízké rostliny před mrazem zakryli světlou netkanou textilií.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky mráz, předpověď počasí, úroda, ovocnáři, zemědělci, zahrádkáři, ovoce, stromy, květy, rostliny, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ovocnáře, zahrádkáře i zemědělce se valí další pohroma, republiku sevře tuhý mráz  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.