Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Největší přírodní koupaliště v kraji letos oslaví 90 let od svého otevření

Největší svého druhu v Plzeňském kraji a druhé největší v rámci republiky. Tím vším se může pyšnit městské přírodní koupaliště v Rokycanech, které zabodovalo i v anketě Plzeňské Drbny v hlasování o nejoblíbenější letní rekreační areál. Letos koupaliště oslaví 90. výročí.

Sezona na koupališti odstartuje tradičně 1. června. Přípravy ale začaly už před měsícem, přičemž do konce května bude potřeba přečerpat z řeky Klabavy 24 tisíc kubíků vody. „Naše přírodní koupaliště o rozloze 12 tisíc metrů čtverečních je druhé největší v České republice a jedno z nejoblíbenějších v západních Čechách. Vloni nás navštívilo přes 45 tisíc návštěvníků, zcela nejvyšší návštěvnost byla v roce 2018, přes 79 tisíc lidí. Doufáme, že letos překonáme úroveň loňské návštěvnosti,“ prozradil vedoucí Sportovních zařízení města Rokycany Jaroslav Moravec.

V loňské anketě Plzeňské Drbny o „nej koupaliště“ hlasovalo bezmála tisíc čtenářů. Nejvíce u nich bodovaly právě Rokycany. Na druhém místě se umístil plzeňský Bolevák a na třetím místě skončilo přírodní koupaliště Babylon u Domažlic.

Na začátku dubna začala samotná příprava koupaliště na sezonu. Správci se nejprve zaměřili na údržbu čističky vody a namontovali dávkovací čerpadla. Také vyčistili akumulační jímky na vodu a v samotném závěru instalovali čerpadla na atrakce.

„Dalším krokem je vždy kompletní vyčištění betonového dna koupaliště. Museli jsme vyčistit místo jímání vody z Klabavy nad soutokem s Holoubkovským potokem a namontovat sací čerpadlo, odkud je voda čerpána do akumulačních jímek přes dva filtry,“ vysvětluje Moravec. Pozornost musí zaměřit i na ošetření dřevěných prvků, jako jsou lavičky nebo kabinky. „Před samotným otevřením upravíme pískové a travnaté plochy,“ doplnil Moravec.

Objem koupaliště je 24 tisíc kubíků s největší hloubkou 2,5 metru. Brouzdaliště s hloubkou do 60 centimetrů pojme 450 metrů krychlových vody. „Ročně čerpáme z Klabavy do koupaliště 50 tisíc kubíků. Denní odběry vody jsou závislé na počasí a stavu vody v řece. Čerpáme ve dne i v noci,“ doplnil Zdeněk Frána, vedoucí provozu bazénu a koupaliště Sportovních zařízení města Rokycany. Napouštění trvá zhruba tři týdny.

Město připravuje oslavu i výstavu

Rokycany si letos připomenou 90 let od slavnostního otevření koupaliště, oslavy plánují na pátek 28. června. „V odpoledních hodinách bude program pro děti, podvečer bude patřit dvěma koncertům. V areálu koupaliště bude po celé léto k vidění výstava o historii koupaliště. Město proto v dubnu vyzvalo občany, zda mají historické vstupenky, fotografie, plakáty ke koupališti, zda by je poskytli městu pro připravovanou výstavu,“ uvedla mluvčí radnice Adriana Jarošová. Materiály a případné informace mohou zájemci zasílat na e-mailovou adresu: adriana.jarosova@rokycany.cz.

Celodenní vstupné pro dospělého zůstane na 100 korunách, zlevněné stojí 80 korun, děti do šesti let mají vstup zdarma. Koupací sezona končí 31. srpna.

O zřízení koupaliště rozhodlo zastupitelstvo města v březnu 1932, slavnostní otevření proběhlo 24. června 1934 a přihlíželo mu 4800 lidí. Po druhé světové válce přibylo brouzdaliště pro děti. V roce 1991 tam vznikla čistička vody, o pět let později i kabinky. Správci vybavení koupaliště stále doplňují. Nejnovější je vodní hřiště pro děti a v současné době město dokončuje hřiště pro míčové sporty.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Rokycany, Adriana Jarošová

Štítky přírodní koupaliště, koupaliště, rekreační areál, koupání, léto, koupaliště Rokycany, městské koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší přírodní koupaliště v kraji letos oslaví 90 let od svého otevření  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.