Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

FOTO: Hromada židlí a na vrchu houpací kůň, autoři originálních májek se opět překonali

Milovníci tradic a humoru s napětím očekávají, co si nadšenci v Chotiné na severním Plzeňsku s koncem dubna zase vymyslí. Tradiční májku tam totiž u hospody opravdu nenajdete. A ani letos tomu není jinak. Tentokrát jde o barevné židle a houpacího koně. Originální májky tam staví zhruba od roku 2000. Za tu dobu slavili úspěch s rozlitou plechovkou Plzně i legendární paštikou.

Na originálně pojatou májku jste mohli v Chotiné, která je částí obce Hromnice, narazit už před 24 lety. „Je to už hrozně dávno, ale začalo to u našeho hospodského, který vždy nadával, že je ta májka moc nízká nebo moc křivá. Tak jsme si řekli, že na truc uděláme borovici. Ve výsledku z toho byla taková štětka a ujalo se to. Od té doby jsme si začali vymýšlet různé kraviny. Samozřejmě se na to lidé pokaždé těší, takže se to snažíme ozvláštnit a každý rok to někam posunout,“ vysvětloval před časem Plzeňské Drbně František Valeš, zakladatel Společenstva vykalenejch hřebíků. Právě toto uskupení má celou taškařici na svědomí.    
 

V minulosti slavili úspěch s obří paštikou nebo plechovkou piva. Loni májka nesla název "Léčebná metoda doktora Nešpora".

Za dvě dekády tam stálo třeba čapí hnízdo, eroticky laděný posed a samozřejmě nejde nezmínit májku Májku, která proslavila Chotinou za hranicemi regionu. Nápadů mají stále hodně, ale musí se dle svých slov také krotit s tím, co jsou schopni vyrobit. „S polepy na plechovku piva nám pomáhal grafik a byl to asi i náš nejnákladnější kousek,“ prozradil jeden z autorů. Skoro se až nabízí myšlenka, jestli to celé není promyšlený strategický tah, aby májku z čirého obdivu nikdo ze sousední vesnice nepřišel podříznout. Ovšem i kdyby to někoho napadlo, nepochodil by. Májku tam hlídají zuby nehty.   
 

FOTOGALERIE: Unikátní májky v Chotiné

Sobota, 29. dubna 2023, 07:01

Rok 2024, foto: Radek Přibyl
Rok 2023, foto: Radek Přibyl

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Radek Přibyl, Společenstvo vykalených hřebíků

Štítky Chotiná, májka, originální májky, tradice, stavění máje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hromada židlí a na vrchu houpací kůň, autoři originálních májek se opět překonali  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.