Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

První veřejná ekologická toaleta v Česku nepotřebuje elektřinu ani chemii, exkrementy mění v kompost

Rokycany se jako první v republice mohou pochlubit veřejnou ekologickou toaletou. Dřevěná boudička stojí u skateparku a cesty na rozhlednu Kotel. Toaleta je bez zápachu a není závislá na chemii a elektřině. Splachuje se posypáním pilinami a zbytečně neplýtvá vodou.

„První tato toaleta je vybudována za pomoci dotace od Plzeňského kraje, kdy vlastní náklady města jsou ve výši 85 tisíc korun, dotace z dotačního programu Podpora karavanových stání v Plzeňském kraji pro rok 2024 činí 300 tisíc korun. Toaleta je umístěna v sousedství skateparku, kde město v současnosti rozšiřuje sportovní infrastrukturu o nový pumptrack a v budoucnosti workoutové, parkurové hřiště a discgolf. Toaletu jsme svěřili místnímu klubu Roboys, kteří využívají skatepark, pokreslil ji umělec z Brna vystupující pod jménem Chaozzline,“ uvedl starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Působením nejrůznějších přirozeně se vyskytujících bakterií a drobných organismů se organický materiál mění v čistý humus, v němž jsou vlivem kompostování potlačeny všechny rizikové procesy. Nehrozí tak byť jen sebemenší riziko pro zdraví člověka.

Toaleta ze dřeva a recyklovaných materiálů se solárním osvětlením využívá finskou technologii Green Toilet. „Technologie naší toalety zahrnuje dvojici velkokapacitních nádrží s účinným odvětráváním, takže uvnitř ani kolem nic nezapáchá. Vše funguje jednoduše a ekologicky, bez použití chemikálií a nutnosti napojení na sítě. Proto míříme na místa mimo klasickou infrastrukturu, do přírody a všude tam, kde se pohybuje hodně lidí,“ přiblížil jednatel sušické firmy Biocultus Jan Šmatera. „A co je hlavní, splachuje se posypáním bio materiálu, nikoliv zalitím pěti litry pitné vody. V tomto případě pilinami,“ zdůraznil.

Výsledný kompost je ideální pro použití při hnojení okrasné zeleně, stejně jako v kompostárnách či bioplynových stanicích. Tato toaleta je takzvanou první vlaštovkou. Druhou už teď připravují také v Hrádku u Rokycan. „Osobně se budu snažit tyto projekty i nadále podporovat, protože si myslím, že do té přírody to prostě patří,“ dodal krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN). Rokycany navštívil i finský velvyslanec v ČR Pasi Tuominen.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky ekologická toaleta, kompostování, humus, finská technologie, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První veřejná ekologická toaleta v Česku nepotřebuje elektřinu ani chemii, exkrementy mění v kompost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.