Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Šumavu opět pokryl sníh, chladno bude až do konce dubna

Rekordně teplé dny vystřídalo prudké ochlazení. V Plzeňském kraji, zejména na Šumavě, dokonce sněžilo i v polohách pod 800 metrů nad mořem. Podle meteorologů bude v noci mrznout, přes den naměříme kolem deseti stupňů Celsia. Až do úterního odpoledne také platí výstraha před silným větrem. Studené počasí nás bude podle odborníků doprovázet až do konce měsíce.

„V úterním ranním termínu měření v 8:00 SELČ leželo nejvíce nového sněhu na Šumavě. V nadmořských výškách nad 900 m n. m. leželo nejčastěji mezi jedním až třemi centimetry nového sněhuDneska se dočkáme dalšího poklesu teplot, odpoledne naměříme jen devět až 13 °C. V silnějších přeháňkách v Plzeňském a Karlovarském kraji může aktuálně hranice sněžení přechodně klesat i pod 800 metrů nad mořem,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých sociálních sítích. Jejich slova dokládá i video z šumavské Horské Kvildy na Klatovsku. „Vítej, zimo! Aktuální aprílové počasí na Šumavě. Od rána nám začalo od 700 metrů nad mořem sněžit,“ uvedli autoři projektu WeLoveŠumava.

„I v dalších dnech tohoto týdne bude pokračovat studené počasí s proměnlivou oblačností a přeháňkami, které na horách, přechodně i níže budou sněhové. Na hory se tak vrátí sněhové srážky a teploty vzduchu na našem území budou podprůměrné,“ doplnili meteorologové.

V noci na středu se v Plzeňském kraji ochladí až na jeden stupeň nad nulou, na horách klesne rtuť teploměru až k minus dvěma stupňům. Přes den bude oblačno. V polohách nad 800 metrů budou smíšené nebo sněhové přeháňky. Maximální teploty se vyšplhají od sedmi do deseti stupňů Celsia. Na horách bude maximálně šest stupňů.

Nadšenci spustili na Železné Rudě loni sněhovou kameru. Tato fotografie je z úterního rána, zdroj: We Love Šumava

Podobné počasí bude náš region doprovázet i v dalších dnech. Teploty se dostanou maximálně na 11 stupňů. V noci budou klesat pod nulu. Obloha bude zatažená s přeháňkami. Ve vyšších polohách budou sněhové. „Studené počasí nás bude doprovázet prakticky až do konce dubna, kdy se očekává pozvolný vzestup teploty," oznámil ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Brož / We Love Šumava

Štítky ČHMÚ, předpověď počasí, ochlazení, sněžení, Šumava, aprílové počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Šumavu opět pokryl sníh, chladno bude až do konce dubna  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.