Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Okrajová část Plzně se konečně dočká vodovodu a kanalizace, stavba vyjde na 350 milionů korun

Malesice se po téměř čtvrt století dočkají vodovodu a kanalizace. Devátý městský obvod je poslední, kde tato klíčová infrastruktura chybí. Akce Plzně a vodárny vyjde na 349,5 milionu korun. Hotovo bude do léta 2027. Radnice očekává, že tím vzroste zájem o bydlení v tomto obvodě. Aktuálně tam žije 1030 obyvatel.

„Skutečnost, že se v Malesicích konečně dočkáváme zahájení stavby vodovodu a kanalizace je skvělou zprávou jak pro zdejší obyvatele, které často trápily potíže s vysychajícími studnami, tak pro životní prostředí trpící absencí kanalizace. V neposlední řadě je vybudování základní infrastruktury potřebné k tomu, abychom mohli následně přistoupit k úpravě povrchů vozovek a konečným úpravám veřejného prostranství hlavně na Malesické návsi,“ uvedl náměstek primátora a starosta obvodu Aleš Tolar (STAN). Podle něj realizace vodovodu a kanalizace v Malesicích vytváří do budoucna možnost zavedení obou sítí i do Dolního Vlkýše.

„Přivedení vodovodu do této části města a výstavba ČOV do budoucna umožní připojení zhruba tisíce současných obyvatel a rovněž napojení zdejších rozvojových oblastí, kde může přibýt dalších zhruba tisíc lidí,“ doplnil Pavel Bosák (Piráti).

Obyvatelé v části plzeňských Lobez se po 40 letech snažení konečně dočkají kanalizace a vodovodu

Obyvatelé části plzeňské čtvrti Lobzy budou mít příští rok kanalizaci a vodovod, o něž usilují 40 let. Území kolem Rolnického náměstí, které je vesnickou památkovou zónou, se tak bude moci dále rozvíjet. Město s obvodem Plzeň 4 dají do stavby...

 

Primátor Roman Zarzycký (ANO) uvedl, že město vyčlenilo 18 milionů korun na dotace pro zřízení vodovodních a kanalizačních přípojek. Obvod může nařídit, že se lidé musí k nové kanalizaci připojit. Po jejím dokončení navíc skončí příspěvek obvodu na vývozy septiků, které tvoří dvě třetiny nákladů. „Lidem zaplatíme kanalizační přípojku za předpokladu, že si postaví tu vodovodní na vlastní náklady – aby se připojili na obě sítě zároveň," řekl Tolar.

Město získá na kanalizaci dotaci 178,8 milionů korun z evropského operačního programu Životní prostředí a 68,5 milionů na vodovod z Národního programu Životní prostředí. Stavba už začala kácením dřevin a vrty v místě budoucí čistírny odpadních vod na břehu Mže, kam povede 4,8 kilometru kanalizačních řadů. Vodárna Plzeň dále vybuduje 5,5 kilometru vodovodů z vodojemu v lokalitě U sv. Josefa, který bude ze železobetonu s objemem 500 metrů krychlových. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky vodovod, kanalizace, Malesice, Vodárna Plzeň, klíčová infrastruktura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okrajová část Plzně se konečně dočká vodovodu a kanalizace, stavba vyjde na 350 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.