Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lesníci obnovili dvě historické nádrže a tůň s vodou ze zámecké studánky

Dvě zaniklé historické nádrže a tůň s vodou ze zámku Kozel obnovily Lesy ČR. Akce vyšla na devět milionů korun. Výletní místo poblíž oblíbeného zámku na Plzeňsku má přilákat turisty a návštěvníky zámeckého parku. Vede tam i naučná stezka z nedaleké zříceniny hradu Lopata i vyhlídky Mariina skála.

Obě nádrže byly dlouhodobě takřka bez vody a bezpečnostního přelivu. V zátopě horní nádrže U Kostelíka zůstalo jen torzo dřevěného požeráku a v dolní nádrži, v minulosti protržené, chybělo vypouštěcí zařízení. Na obou hrázích rostly keře a stromy, některé z nich už vyvrácené.

Vodní díla teď po rekonstrukci zadrží až 20 tisíc metrů krychlových vody na jednom hektaru. Nádrže jsou zabezpečené proto přelití i povodni. Mají taktéž zemní hráze s vypouštěcím zařízením a bezpečnostním přelivem. Důležitý je také fakt, že poskytují vhodné prostředí pro vlhkomilné rostliny a živočichy.

Šetrné zemědělství prospívá krajině, území u Nemanic pokrývají vzácné druhy orchidejí

Území v nivě Nemanického potoka v CHKO Český les na Domažlicku je vzácné především výskytem vzácných druhů orchidejí, hmyzu, ptáků či obojživelníků. Není náhodou, že patří mezi evropsky významné lokality. O toto unikátní území se společně s...

 

„Zachovali jsme původní ostrůvek uprostřed zátopy horní nádrže a litorální zónu v nátokové části. Tam vznikl mokřadní biotop, ekologicky cenné prostředí a klidová zóna pro ptactvo při hnízdění i drobné živočichy,“ popsal vedoucí správy toků pro povodí Berounky z Lesů ČR Tomáš Rau.

Při rekonstrukci dolní nádrže se našlo pod dnem potoka ve více než dvoumetrové hloubce historické dřevěné výpustní potrubí. „Část se nám podařilo vyjmout a vystavit u bezpečnostního přelivu,“ doplnil Rau. Nedaleko také vodohospodáři obnovili tůň zvanou „Šťáhlavický kozlík“, do níž natéká voda ze studánky poblíž zámku. „Dosypali jsme protrženou hrázku a přeliv stabilizovali příčnými prahy a kamennou rovnaninou,“ uzavřel Tomáš Rau.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy ČR

Štítky obnova tůní, obnova vodní nádrže, voda v krajině, vracimevodulesu, zámek Kozel, Lesy ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci obnovili dvě historické nádrže a tůň s vodou ze zámecké studánky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.