Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šetrné zemědělství prospívá krajině, území u Nemanic pokrývají vzácné druhy orchidejí

Území v nivě Nemanického potoka v CHKO Český les na Domažlicku je vzácné především výskytem vzácných druhů orchidejí, hmyzu, ptáků či obojživelníků. Není náhodou, že patří mezi evropsky významné lokality. O toto unikátní území se společně s ochránci přírody stará vlastník pozemků. Zemědělec se dobrovolně zavázal, že bude dodržovat konkrétní postupy v péči o krajinu. Nyní se díky studii prokázalo, že se kvalita půdy i vody významně zlepšila.

„Při péči o zdejší louky jsme navázali na tradiční hospodaření původních obyvatel a díky více než desetileté spolupráci s většinovým vlastníkem se nám daří obnovovat pestrost zdejší krajiny. Podmáčené louky, mokřady a rašeliniště jsou nyní domovem velkého množství chráněných druhů rostlin. Můžeme tu spatřit prstnatec májový, prstnatec pleťový, rdest alpský, vachtu trojlistou nebo ostřici blešní. Žije zde například chřástal polní, hýl rudý, ale také vzácný mravenec rašelinný,“ vyjmenovává Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Nebezpečí však představuje intenzivní zemědělské hospodaření na sousedních polích. Zvýšený přísun živin do území by mohl způsobit změnu přirozeného druhového složení. Hospodaření na těchto pozemcích se proto s ohledem na cennou přírodu zdejších luk upravilo.

„Na orné půdě v okolí Nivy Nemanického potoka používáme moderní agrotechniku s pásovou přípravou půdy a přesným setím. V těsném okolí nivy ponecháváme ochranné travní pásy. Snažíme se tak maximálně zabránit půdní erozi a splachům z polí,“ uvedl většinový vlastník pozemků Štěpán Bečvář.

Ukázalo se, že tento přístup krajině prospívá. Vyplývá to z výsledků tříleté studie Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd, která zjišťovala vliv okolního zemědělského hospodaření na kvalitu vody a půdy přímo v evropsky významné lokalitě. „Výsledky prokázaly, že zvolená opatření jsou funkční. Zatravněním plochy došlo k trojnásobnému snížení koncentrace nitrátové formy dusíku oproti orné půdě. Zatravnění také brání erozi půdy, která vnáší do nivy další živiny. Na kvalitu vody díky navrženým opatřením nemělo hospodaření negativní vliv,“ dodala  Daniela Hlinková z AOPK.

Niva Nemanického potoka je součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000 a leží v  I.  a  II.  zóně chráněné krajinné oblasti Český les. Představuje jedno z největších a nejcennějších území v Plzeňském kraji a oázu v zemědělské krajině pro rostliny a živočichy, kteří vlivem okolního intenzivnějšího hospodaření přišli o svůj životní prostor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markéta Kašparová, AOPK ČR

Štítky ochrana přírody, Nemanický potok, Niva Nemanického potoka, přírodně cenné území, CHKO Český les, AOPK ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šetrné zemědělství prospívá krajině, území u Nemanic pokrývají vzácné druhy orchidejí  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.