Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj zrušil záměr dvoumiliardového úvěru na opravu městských lázní, památkáři chtějí projekt přezkoumat

Zastupitelé Plzeňského kraje zrušili záměr sjednat dvoumiliardový úvěr na rekonstrukci městských lázní v centru Plzně. Vzetí gigantické půjčky i přes námitky opozice schválilo vedení kraje ke konci loňského roku. Start přestavby památkově chráněného objektu se posouvá na žádost státních památkářů, kteří žádají o přezkum projektu. Postup kraje od začátku kritizují také desítky architektů a stavebních inženýrů.

Soutěž na úvěr vyhlásil kraj v prosinci a oslovil šest bank, které měly teď podávat nabídky. Novou soutěž by měl kraj vypsat v roce 2025 po krajských volbách, jde tedy jen o její odložení. „Projektovali jsme, připravovali odhady a máme platné stanovisko od památkového odboru města Plzně. Nebyla proti tomu žádná odvolání, ale nedávno přišla na kraj žádost o přezkum od Národního památkového ústavu (NPÚ)," uvedl náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO). Podle něj sice přezkumné řízení nemá odkladný účinek, ale žádost státních památkářů se řeší.

Kvůli tomu, že Plzeňský kraj by byl jako investor rekonstrukce a majitel lázní podjatý při vyřizování žádosti NPÚ, postoupil ji na ministerstvo kultury, které ji předalo k řešení Ústeckému kraji. „Ten rozhodne, zda je původní stanovisko památkářů z Plzně v pořádku," dodal.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
 

Vlastní přestavba lázní na multikulturní centrum s galerií za až dvě miliardy má v roce 2025 a pokračovat v roce 2026. Kraj podle Záhoře dál finalizuje projekt, pozastavil ale přípravu výběrového řízení na dodavatele stavby. „A evidentně se to může celé prodloužit, takže bychom chtěli odstoupit od záměru sjednat bankovní úvěr, protože čas jde trochu proti nám. Nevíme totiž, kdy bude vše vykomunikováno a také kvůli tomu, že teď by byla cena úvěru horší, než můžeme sehnat v budoucnosti," řekl.

Podle radního pro ekonomiku Pavla Stroleného (ANO) směřují připomínky památkářů na vnější podobu lázní, například oken, a na mírný posun pater kvůli sálům na cvičení a tanec. „Nám to v tuto chvíli nevadí, máme platné stavební povolení. Jde jen o to, zda převáží právní nebo architektonický názor," konstatoval.

Opozice na problémy s financování upozorňovala

Opozice upozorňovala, že stavba úplně nové galerie U Zvonu, která už měla pozemek v centru Plzně a stavební povolení, by byla reprezentativnější a zřejmě levnější. Současné vedení kraje ji ale odmítlo a koupilo památkově chráněné lázně z roku 1932.  Opoziční zastupitel a senátor Vladislav Vilímec (ODS), dřívější ekonomický náměstek hejtmana, uvedl, že jednoznačně podporuje to, aby se kraj nezadlužil.

Budovu v roce 2007 získala společnost TWB Praha za zhruba 24 milionů korun. Z lázní chtěla udělat hotel. K ničemu ale nedošlo. V objektu donedávna fungovalo pouze paintballové hřiště, jehož nájemné činilo 25 tisíc korun ročně. Plzeňský kraj předloni v říjnu budovu koupil za 120 milionů.  
 

A jak to bude dál s multikulturním centrem, tak to se uvidí po volbách," dodal. Senátor a zastupitel Pavel Karpíšek (ODS) nesouhlasil s tím, že kraj nevyhlásil architektonickou soutěž a zadal projekt napřímo architektce Evě Heyworthové. Na to upozorňovaly v otevřeném dopise i desítky architektů a stavebních inženýrů.

Podle nich se tento postup aplikuje spíše na dopravní a liniové stavby, kde jsou uživatelské a technické parametry jednoznačně definovatelné. „U kulturních staveb a jejich adaptací – a tím spíš u budovy měřítka a významu bývalých městských lázní – však nemá u nás ani v zahraničí precedens. Jsme zklamaní, že představitelé kraje na této metodě stále trvají, aniž by ji byli schopni přesvědčivě obhájit,“ stálo v otevřeném dopise.

Ke zrušení záměru úvěru jsme přistoupili i kvůli tomu, abychom neblokovali bankám dvě miliardy. Projednali jsme to včas, přestaly pracovat na podání návrhů," doplnil Strolený. Podle něj by kraj po vyřízení námitek NPÚ mohl peníze čerpat až koncem roku, navíc letos bude potřebovat menší sumu, než plánoval. „A víme, že bychom to dokázali zvládnout z vlastních peněz. A tak tu soutěž vypíšeme znovu zřejmě v roce 2025 po volbách," dodal. Kraj má teď podle něj na účtech pět a čtvrt miliardy korun, většinou ve fondech na schválené projekty. Na projekt chce kraj získat také evropské peníze.

Kraj o diskuzi a kritiku k opravě městských lázní nestojí, stěžují si architekti

Velkou kritikou nešetří desítky architektů vedení Plzeňského kraje a jeho přístup k opravě památkově chráněné budovy městských lázní v centru Plzně. Nepřesvědčilo je ani setkání, které kraj zorganizoval. Stále apelují na to, aby byla vypsána...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městské lázně, rekonstrukce městských lázní, ZČG, galerie, úvěr, Plzeňský kraj, NPÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zrušil záměr dvoumiliardového úvěru na opravu městských lázní, památkáři chtějí projekt přezkoumat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.