Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mladí bobři se při hledání nového teritoria zatoulali až k hospodě i na zahradu základní školy

Právě v těchto dnech nastává období, kdy si mladí bobři hledají nové teritorium. Zavalitým hlodavcům se ale v Plzeňském kraji daří natolik dobře, že jsou všechny vodní toky již zabrané a mladí jedinci se tak mnohdy zatoulají dál od vody až do městské zástavby. V krátké době odchytával zvířecí záchranář hned dvě zvířata. Jedno se procházelo kolem hospody v Kožlanech, druhé bylo u školy nedaleko Kaznějova.

První odchyt, ke kterému vyjížděl Jiří Segeč z odloučeného pracoviště Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DES OP), proběhl ve večerních hodinách v Kožlanech. Mladý bobr se nekontrolovaně pohyboval na silnici a prošel se i kolem místní hospody.

„Právě nyní nastává ta doba, kdy mladí bobři opouštějí své rodiny a musí si najít vlastní teritorium. To však není vůbec snadné, a tak se bobr může dostat velmi snadno od vody a třeba i do zástavby. To byl i případ bobra z Kožlan, kterého kolega zkušeně odchytil a odvezl k nejbližšímu potoku,“ popisuje šéf z plzeňského DES OPu Karel Makoň.

Velké manévry se děly v bobřím mokřadu v Plzni na Valše. Kvůli úniku plynu v potrubí pod vodní plochou museli ochránci přírody vodu vypustit. Na akci se kromě nich podíleli i hasiči. Plynaři na místo nastoupili v pondělí a systematicky pracovali...

 

Krátce poté vyjížděl k dalšímu odchytu. Tentokrát se bobra lapil do podběráku na školní zahradě u základní školy v Dobříči u Kaznějova. „I v tomto případě se jednalo o mladé zvíře, které bylo pravděpodobně starším bobrem zahnáno daleko od vody,“ doplnil Makoň. Bobra převezli do Záchranné stanice živočichů v Plzni, kde ho následující den vrátili k řece Berounce.

„Bobr je zvíře přísně teritoriální a jeho populace na všech vodních tocích v Plzeňském kraji je již na maximálním možném vrcholu. Všechny vody tak jsou již obsazeny a mladá zvířata to nemají vůbec jednoduché. Nová teritoria nejsou, a tak si musí každý bobr své místo na slunci prostě vybojovat,“ dodal Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DES OP

Štítky bobr evropský, bobři, populace bobrů, odchyt bobrů, teritorium, výskyt bobra, DESOP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí bobři se při hledání nového teritoria zatoulali až k hospodě i na zahradu základní školy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.