Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pod bobřím mokřadem unikal plyn, ochránci přírody z něj upustili vodu kvůli opravě

, aktualizováno 19. března 2024, 9:03

Velké manévry se děly v bobřím mokřadu v Plzni na Valše. Kvůli úniku plynu v potrubí pod vodní plochou museli ochránci přírody vodu vypustit. Na akci se kromě nich podíleli i hasiči. Plynaři na místo nastoupili v pondělí a systematicky pracovali na opravě. Nutné bylo zajistit, aby nedošlo k ohrožení chráněného živočicha i samotného mokřadu.

S cíleným vypouštěním a regulací vody v bobřím mokřadu začali ekologové už o víkendu. „Důvodem snížení vodní hladiny na minimum je zjištěný únik plynu na vysokotlakém plynovém potrubí vedoucím v zemi pod mokřadem,“ vysvětlil Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Podle jeho slov to byla mimořádná akce většího rozsahu a bylo zapotřebí vše pečlivě naplánovat a umožnit plynařům a jejich technice bezpečný přístup k plynovodu. „Přičemž každý ví, co má dělat, a to tak, aby bylo možné mokřad opět co nejdříve napustit. Navíc nikdo nezpochybňoval jak termín realizace akce, tak ani přítomnost bobra či nutnost zachování samotného mokřadu! Ani to, že najít a odstranit únik na vysokotlakém potrubí plynovodu ve dně vodní plochy zhruba dva metry pod zemí, nebude žádná legrace,“ zdůrazňuje Makoň.

Stále byli také v kontaktu s vodohospodáři, energetiky i orgánem ochrany přírody. Vypouštění mokřadu využili také k úklidu odpadků, které tam přinesla voda. Opravit plynovod se nakonec podařilo velmi rychle a už v úterý bylo hotovo. „Nebylo to vůbec snadné, ale vše se podařilo v rekordně krátkém čase, tak aby mohl být mokřad opět co nejdříve napuštěn a plnil svoji funkci. Koneckonců o znovu napuštění mokřadu už od soboty, co jsme boří hráz cíleně snížili, usiloval i sám bobr. Podle záznamu z fotopastí každý večer nelenil a snažil se trhlinu v hrázi ucpat," doplnil Makoň. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DES OP

Štítky bobří hráz, bobří mokřad, únik plynu, vypouštění hráze, DES OP, ochrana přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod bobřím mokřadem unikal plyn, ochránci přírody z něj upustili vodu kvůli opravě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.