Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Veřejnost se může zapojit do obnovy městského lesa, zapotřebí je zasadit celkem 4 000 sazenic

Den pro les. Tak zní název akce, do které se v sobotu 13. dubna, bude moci zapojit každý, komu není lhostejné prostředí, ve kterém žije. V městském lese u Malesic připraví Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) celkem čtyři tisíce sazenic. Na místě bude i doprovodný program pro děti. Zájemci se ale musí předem zaregistrovat.

„Do Kyjovského lesa, jenž se nachází severně od Malesic, budeme sázet vhodné meliorační a zpevňující dřeviny, tedy jedli bělokorou, lípu srdčitou, douglasku tisolistou a dub zimní,“ informoval náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN), který je zároveň starostou Malesic.

Podle jeho slov se jedná o akci, která pomáhá upevnit u dětí vztah k přírodě. Kromě sázení stromů se také dozví hodně zajímavostí v rámci připraveného programu. Zkusit si budou moci kvízy nebo stopovačku s úkoly.

„Věřím, že akce zaujme i dospělé, kteří se přímo od lesníků uslyší leccos o hospodaření a aktuálním stavu městských lesů a na vlastní oči se přesvědčí, jak správa lesů probíhá. Díky tomu snáze pochopí i některé lesácké principy a postupy, třeba proč se v některých částech lesa kácí a jinde ne. Proč někde zůstávají poražené stromy úmyslně ležet a tlejí,“ přibližuje Tolar.

Lidé, kteří se chtějí výsadby lesa v sobotu 13. dubna zúčastnit, se mohou hlásit na e-mailu sazimeles@plzen.eu. V něm uvedou počet dospělých a dětí i čas výsadby, který jim vyhovuje. Časové termíny jsou 10:00, 10:45, 11:30, 12:15, 13:00, 13:45 hodin. Možnost registrace trvá do 11. dubna do 15 hodin. Cesta na místo výsadby bude od zastávky trolejbusu na Malesické návsi značena šipkami. Pro všechny účastníky bude zdarma k dispozici občerstvení a budou moci společně posedět u ohně.

„V jedné skupině může být maximálně deset dospělých plus děti. Práce bude pro silné kopáče i pro nejmenší nosiče sazenic. Sazenice lesních dřevin budou připraveny, vhodné nářadí k sázení bude na místě k dispozici,“ sdělila Martina Kováříková ze SVSMP. „Na základě zkušeností z minulých ročníků předpokládáme, že dospělý během pětačtyřiceti minut může zvládnout vysadit padesát až sedmdesát kusů stromků. Výsadba mladých stromků bude realizována dle pokynu přítomných lesníků,“ doplnil Ladislav Jára z oddělení městských lesů SVSMP.

Ohodnoť článek

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky sázení stromů, obnova lesa, městské lesy, životní prostředí, SVSMP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost se může zapojit do obnovy městského lesa, zapotřebí je zasadit celkem 4 000 sazenic  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.