Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj rozšířil dotace na zachování prodejen na venkově o podporu pošt Partner, celkem rozdělí 10 milionů

Plzeňský kraj podpoří celkem deseti miliony venkovské prodejny a pošty Partner. O dotaze lze žádat přes systém eDotace do konce dubna. Dotační titul na udržení obchodů v malých obcích vyhlašuje kraj od roku 2018. Podpora pošt je letošní novinkou. Záměr už schválila krajská rada.

Podpora pošt Partner je určena pro obce do 2000 obyvatel. Podmínkou je uzavření smlouvy o zajištění služeb pro Českou poštu. Z dotace lze hradit čistou mzdu zaměstnance obce zajišťujícího provoz pošty. „Obce mohou v tomto titulu požádat o dotaci pro jiný subjekt, který poštu zajišťuje na jejich území, a to v rozsahu 10 až 150 tisíc korun. V současné době je v Plzeňském kraji v obcích do 2 000 obyvatel 40 až 50 pošt Partner,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO).

Podpora zachování prodejen se rozšířila

Oproti loňskému roku se rozšířila podpora zachování prodejen v malých obcích. Žádat o ni mohou obce do 500 obyvatel, ale také do 2000 obyvatel, pokud žádají pro svoji část, v níž žije do 500 lidí. „Dotaci mohou obce využít na mzdové náklady prodavačky, na úhradu energií, pokud je budova ve vlastnictví obce a ta hradí tyto náklady místo provozovatele. Případně dotací může přispět provozovateli,“ přiblížil Vanka.

Obce také mohou získat i vyšší částku než dříve, konkrétně až 250 tisíc, pokud prodejnu sami provozují. Celkem 100 tisíc korun, pokud obec hradí náklady na energie a až 60 tisíc jako příspěvek provozovateli. Z dotačního titulu lze podpořit i pojízdnou prodejnu.

V loňském roce vyčerpaly obce 2,65 milionu korun na téměř 50 prodejen včetně pojízdných. V polovině ledna vyhlásil kraj už potřetí dotační program Obchůdek 2021+, kde letos rozdělí dalších až 3,8 milionu korun.

Ohodnoť článek

Foto MÚ Proboštov

Štítky podpora venkovských prodejen, zachování prodejen, podpora obcí, edotace, pošta Partner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozšířil dotace na zachování prodejen na venkově o podporu pošt Partner, celkem rozdělí 10 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.