Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Malé vesnické prodejny mohou získat dotaci od Plzeňského kraje, maximálně mohou čerpat 100 tisíc korun

Plzeňský kraj i v letošním roce podpoří malé vesnické prodejny. Rada již schválila vyhlášení dotačního programu Obchůdek 2021+. Celkem rozdělí do 3,8 milionu korun. Cílem programu je udržení malých obchodů v obcích do tisícovky obyvatel nebo do 3000 občanů, pokud v jejich části žije do 1000 lidí. Dotace pomáhá snížit provozní výdaje prodejen na venkově, kde převažuje prodej potravin a nápojů. Na jednu prodejnu mohou zájemci čerpat až 100 tisíc korun.

Žádosti mohou lidé podávat až do 15. dubna. „V letošním roce, již ve třetí výzvě Obchůdku, rozdělí Plzeňský kraj mezi žadatele maximálně 3,8 milionu korun. V rámci 1. výzvy bylo již v kraji podpořeno 30 prodejen celkovou částkou 2,9 milionu Kč. V rámci 2. výzvy bylo podpořeno 42 prodejen celkovou částkou čtyři miliony korun,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO).

Program Obchůdek 2021+ schválila vláda v červnu 2021. „Jsme si vědomi problematiky existenčního udržení malých prodejen v menších obcích. Proto kromě programu OBCHŮDEK 2021+ vyhlašujeme pravidelně už řadu let také program Zachování prodejen v malých obcích, kterým se snažíme udržet pro obyvatele alespoň základní komfort pro nakupování,“ doplnil Vanka.

Tento program je financován z prostředků Ministerstva průmyslu a ochodu ČR a jeho cílem je udržení provozu maloobchodních prodejen v obcích do 1 000 obyvatel respektive do 3 000 obyvatel, jejichž místní část mají méně než 1 000 obyvatel. „Dotace napomáhá snížit provozní výdaje prodejen na venkově, ve kterých převažuje prodej potravin, nápojů a tabákových výrobků. Minimální dotace na jednu prodejnu je 40 000 korun, maximální částka pak 100 000 korun,“ dodal Vanka.

Hlavním podpůrným titulem pro nejmenší obce do 2000 obyvatel v Plzeňském kraji je Program stabilizace a obnovy venkova. Vesnice mohou letos získat rekordních 120 milionů korun, meziročně o deset milionů více. Peníze půjdou na dotace na opravy obecních budov, silnic, požárních nádrží i kapliček, na veřejný rozhlas i osvětlení a dětská hřiště nebo sportoviště. Obce mohou získat z programu až 500 000 korun, maximálně 70 procent nákladů akce. Příjem žádostí je od 1. do 15. února.
zdroj: ČTK

Ohodnoť článek

Foto Wikimedia Commons / Harold

Štítky venkovské prodejny, podpora venkovských prodejen, maloobchody, vesnice, dotační titul, obchůdek, podpora Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé vesnické prodejny mohou získat dotaci od Plzeňského kraje, maximálně mohou čerpat 100 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.