Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejvyšší soud potvrdil podmínku muži, který mluvil o zabíjení pacientů s covidem a tajně je natáčel v nemocnici

Nejvyšší soud odmítl dovolání Pavla Hlávky, jenž dostal podmíněný trest za slova o zabíjení pacientů s koronavirem v plzeňské fakultní nemocnici. V době vrcholící pandemie pořídil video ze zdravotnického zařízení. Na záznamu, který viděly tisíce lidí, líčil pacientkám, že je schválně nechávají umřít a lékařům nutil, aby jeho nemocné matce podali ivermektin a isoprinosin.

Okresní soud původně Hlávku zprostil obžaloby, s tím ale nesouhlasil odvolací soud. Poté okresní soud vyměřil Hlávkovi za šíření poplašné zprávy a pomluvu trest 2,5 roku vězení se stejně dlouhou zkušební dobou. Uložil mu také povinnost omluvit se veřejně nemocnici a písemně jednomu z lékařů. Odvolací soud trest zkrátil na dva roky, zkušební lhůtu a povinnost omluvy ponechal beze změn.

Tajně natáčel umírající matku, ostatní pacienty i lékaře

Muže pustili zdravotníci na covidové oddělení za matkou, která byla ve velmi špatném stavu. Sám Hlávka v nahrávce připustil, že návštěva byla dovolená, aby se s ní mohl rozloučit. Na oddělení začal tajně natáčet videa zdravotníků, své matky, která už téměř nekomunikovala, i dalších pacientů. Matka nedlouho po synově návštěvě zemřela. Sestřihané video s komentářem pak umístil na platformu Svobodný vysílač i na YouTube, kde jej vidělo téměř 100 tisíc diváků. Video dodnes z internetu zcela nezmizelo a ve zkrácené podobě je dokonce pod profilem Svobodného vysílače k dohledání na službě Odysee.com. 

Záznam z internetu zcela nezmizel a stále je k dohledání. 

Tříhodinový záznam zachycoval jeho příchod do nemocnice, oblékání ochranných pomůcek a hlavně nevybíravý komentář autora. „Tak toto je covid oddělení v plzeňské fakultní nemocnici, pustili mě sem jen proto, že mi umírá matka. Patrně proto, že ji odmítají dát isoprinosine nebo inverktimin. S lékaři není řeč, nejsou to žádní lékaři. Proč tam jsou? Kdyby tam byla cvičená opice, tak toho udělá víc, než tito přeplácení lékaři,“ líčil například Hlávka.

Do nemocnice přinesl také invermektin a vnucoval zdravotníkům, aby ho matce podali. Lékaři mu ale sdělili, že to není kvůli jejímu zdravotnímu stavu možné. Na zdravotníky se také obořil, že je všechno jejich vina, což si vyslechly i další dvě ženy ležící s jeho matkou na pokoji. „Vidíte to, mohou zachránit i vás a neudělají to. Vím, že to jde, ale neudělají to. Raději vás tu nechají umřít,“ tvrdil jim.

Protože jednání se dopustil za nouzového stavu, hrozilo mu až osmileté vězení. Hlávka u soudu prohlásil, že chtěl svým jednáním pouze dosáhnout uzdravení matky tím, že přesvědčí lékaře, aby jí tento přípravek podali. Už před nákazou covidem byla ale podle něj po mrtvici na polovinu těla ochrnutá. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Pešková Lada

Štítky šíření poplašné zprávy, tajná nahrávka z nemocnice, FN Plzeň, koronavirus, soud, okresní soud, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud potvrdil podmínku muži, který mluvil o zabíjení pacientů s covidem a tajně je natáčel v nemocnici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.